Businessman,With,Chart,In,The,Fall,,Economy,Going,Down. Foto: Shutterstock

Bedrijven zien winstgevendheid verder dalen

Bedrijven hebben hun margevoet, een indicatie voor de winstgevendheid, in het derde kwartaal van 2023 verder zien verminderen. Die ligt nu op het laagste niveau sinds het begin van de coronacrisis. Dat blijkt woensdag uit cijfers van de Nationale Bank.

Het gaat om de margevoet van de niet-financiële vennootschappen. Dat is niet hetzelfde als de winstmarge, maar het is wel een indicatie voor de winstgevendheid.

In het derde kwartaal kwam de margevoet uit op 41,7 procent, tegenover 42,2 procent een kwartaal eerder. Het gaat om het zesde kwartaal op rij dat de margevoet daalt en het laagste niveau sinds het tweede kwartaal van 2020 (41%).

Begin 2022 was de margevoet nog gestegen naar het hoogste cijfer sinds de Nationale Bank in 1995 begon met de metingen. De industriebedrijven slaagden er toen in de stijgende prijzen door te rekenen.

Ondanks de dalende winstgevendheid bleven bedrijven de investeringen wel opkrikken. Die bedroegen in het derde kwartaal 29,5 procent van hun toegevoegde waarde. De investeringsquote steeg zo voor het vijfde kwartaal op rij.