De Broodkorf Foto: Joren De Weerdt

Annelies van De Broodkorf viert 25-jarig bestaan van haar zaak: “Eén zware tegenslag gekend, maar ik doe het nog héél graag”

Bakkerij De Broodkorf in Itegem (Heist-op-den-Berg) heeft een bijzondere verjaardag te vieren. Al exact een kwarteeuw zakken de Itegemnaars af naar de zaak op het Sint-Guibertusplein voor brood en alles wat daarbij hoort. Zaakvoerster Annelies de Bock (45) blikt nog eens terug op de beginjaren.

Annelies was nog maar twintig toen het begon te kriebelen om een eigen zaak te starten. “Ik had al wat vakantiewerk gedaan bij het eethuis van Pierre van De Krabber en dat beviel me wel. Toen zag ik dat er een winkeltje over te nemen stond, in het pand links van café ’t Dorp waar nu de pitazaak in zit”, vertelt Annelies.

“Ik ben op 8 januari 1999 begonnen met enkel brood te verkopen. Daarna is er kaas bijgekomen, dan charcuterie en uiteindelijk ook belegde broodjes. Na twaalf jaar kreeg ik de kans om het oude postgebouw van Itegem te kopen. Het andere pand huurde ik, dus de aankoop was wel een belangrijke stap en ik heb het erop gewaagd. Ik heb het samen met mijn papa en broer helemaal eigenhandig gerenoveerd. Ondertussen zitten we hier al dertien jaar en ik heb er nog geen moment spijt van gehad.”

“Op deze locatie zijn we ook nog extra begonnen met verse soep, spaghettisaus, stoofvlees en frikadellen. En na een wijncursus te hebben gevolgd, verkoop ik nu zelfs een selectie wijnen. Het doet me plezier dat het hier na al die jaren nog altijd in stijgende lijn blijft gaan.”

“Wat het leuke aan de job is? Je leert heel veel mensen kennen en ik ben graag onder de mensen. Ik ben van Bouwel afkomstig, maar ik woon ondertussen langer in Itegem dan ik daar heb gewoond. Ik ben hier ondertussen ook in de fanfare, bij De Eendracht. In een bakkerij moet je natuurlijk wel altijd vroeg uit de veren en dan mis je ’s avonds wel eens iets. Maar ik doe het nog héél graag.”

Geweldig team

Naast het mooie zakelijke verhaal was er recent helaas ook een serieuze tegenvaller. “In al die jaren heb ik één zware tegenslag gekend. Op nieuwjaarsdag 2022, twee jaar geleden dus, ben ik ’s avonds uitgegleden tijdens het opkuisen van de winkel. Mijn kruisband was helemaal over. Ik ben door de bekende chirurg Toon Claes geopereerd en heb meer dan een half jaar moeten revalideren. Dat was best lastig om al die tijd niet mee te kunnen werken. Je kan geen brood snijden als je op krukken loopt… Die hele periode heeft de rest van het team dus een tandje moeten bijsteken. Dankzij dat geweldige team is alles blijven draaien. Dat mag ook eens gezegd worden.”

Om de 25ste verjaardag van de zaak te vieren, zal elke klant komend weekend een attentie ontvangen.