oosters restaurant Taktsang Gastvrouw Nima Sherpa, geflankeerd door de sushichef links en de Bhutaanse kokkin rechts. — © BERT DE DEKEN

Nieuw oosters restaurant Taktsang: “Ik heb geen horeca-ervaring, maar geniet hier geweldig van”

Nima Sherpa opende een maand geleden het restaurant Taktsang op de Grote Markt in Turnhout. Het restaurant heeft twee koks. De ene bereidt sushi, de andere warme gerechten, waaronder de Bhutaanse specialiteit momo.

Nima Sherpa is de sympathieke gastvrouw van het nieuwe restaurant. Ze is geboren in de Aziatische bergstaat Bhutan, maar woont al bijna vijftien jaar in België. Ze werkte hier als thuishulp en in de ouderenzorg, maar kiest nu voor een nieuw avontuur in de horeca.

“Ik heb geen horeca-ervaring, maar ik geniet hier geweldig van”, zegt ze. “Ik ken de uitbaters van een van de vorige restaurants die op dit adres gevestigd waren en van hen heb ik de kneepjes van het vak geleerd, al zijn die zeker nog voor verbetering vatbaar.”

Nima bedient de klanten. Een vriendin, die eveneens uit Bhutan is, bereidt de warme gerechten. Voor de sushi heeft ze een sushichef met Nepalese wortels aangeworven. “Hij heeft al in verscheidene restaurants in België en in Portugal gewerkt. Met hem kan ik Nepalees praten, want voor de inwoners van Bhutan is Nepalees de derde taal, na Dzongkha en Engels.”

Momo’s zijn een specialiteit in Bhutan, Nepal en Tibet. — © BERT DE DEKEN

Momo

Nima vertelt dit alles in het Nederlands, met een pittig Aziatisch accent. “Ik doe mijn best”, lacht ze. “We hebben er bewust voor gekozen om ook sushi op de kaart te zetten, omdat de mensen dat kennen. Maar we willen de mensen uit Turnhout vooral momo leren eten. Dat is een van de weinige specialiteiten uit de regio waar ik vandaan kom. Momo’s zijn deegtasjes die je in Bhutan, Nepal en Tibet vindt. Ze lijken op dimsum, maar de smaken zijn anders.”

Het restaurant is smaakvol ingericht. Daarvoor kreeg Nima de hulp van haar vriend Eddy, en van de huisbazen Peter en Vicky. “De klanten vinden het mooi”, klinkt het bescheiden. Het restaurant is niet erg groot, maar biedt ook een uitgebreide keuze meeneemgerechten aan. De naam van het restaurant, Taktsang, is die van een opvallend boeddhistisch klooster in Bhutan, dat is gebouwd tegen de rotsen, zo’n 700 meter boven de Parovallei, op 3.120 meter hoogte.