Schermafbeelding 2024-01-09 om 00.30.42

Politiek zakt door ijs voor ondersteuning bedrijven

Politici die de stem van Limburgse ondernemers willen verdienen, zullen serieus uit hun pijp moeten komen... De tevredenheid over de beleidsmakers zit momenteel immers zwaar onder het vriespunt, zo blijkt uit een enquête. De ondernemers zijn vooral in hun gat gebeten door het logge, inefficiënte overheidsapparaat en het uitblijven van maatregelen om de belastingdruk te verlagen.

Zowel het federale als het Vlaamse beleid worden voor het vijfde jaar op rij gebuisd door de Limburgse ondernemers. In totaal 16 economische beleidsdomeinen worden opnieuw zeer kritisch beoordeeld, waarbij geen enkel domein gemiddeld een voldoende behaalt. Ten opzichte van 2022 zijn er wel enkele lichte stijgers, waarbij vooral het energiebeleid meer appreciatie krijgt.

Het minst tevreden zijn de Limburgse ondernemers opnieuw over (het gebrek aan) overheidsefficiëntie, met maar liefst één op drie ondernemers die de overheid hiervoor met een… 0 op 10 quoteren. Ook voor de aanpak van de loonkostenhandicap, de betaalbaarheid van de sociale zekerheid en de belastingdruk zijn er gemiddeld 1 op 4 ondernemers die een quotering van 0 op 10 geven, tekenend voor het gebrek aan vertrouwen en frustratie.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat de 3 domeinen die het slechtst gequoteerd worden voor ondernemers de inzet van de kiesstrijd in 2024 moeten zijn: de verlaging van de belastingdruk, het wegwerken van de loonkosthandicap en een efficiëntere en kleinere overheid staat bij alle sectoren en grootteklassen hoog in de lijst. Bij de kleinere bedrijven vinden we daarnaast ook een hogere prioriteit voor het sociaal statuut van zelfstandigen en de aanpak van de arbeidsmarktkrapte. Bij de grote bedrijven komen ook een flexibelere arbeidsmarkt en het energiebeleid prominent naar voren. De bouwsector hamert extra hard op een vlot vergunningenbeleid.

Bart Lodewyckx (Unizo Limburg) geeft aan: “Onze politici bereiden zich al voor op de verkiezingen. En het risico is reëel dat we geen beleid meer krijgen, terwijl we meer dan ooit nood hebben aan structurele hervormingen. De problemen zijn gekend, de prioriteiten ook. 1. Verlaag de belastingdruk, met als bijkomend pleidooi voor een ondernemersaftrek van 20% in de personenbelasting. 2. Pak het loonvormingsmodel aan. Willen we méér kunnen doen in bedrijven waar het goed gaat, en net minder waar het moeilijk is? Schaf dan de loonindex en de loonnorm af, en onderhandel lonen in de bedrijven zelf in plaats van vast te houden aan het automatische indexsysteem. Als dat niet mogelijk is (en dat zal het zijn…), haal dan op zijn minst de fossiele brandstoffen uit de index. Met een zogenaamde duurzaamheidsindex volgen onze lonen op zijn minst al niet de fluctuaties van de internationale energieprijzen. 3. Werk als overheid efficiënter en verminder de administratieve hel waarin ondernemers moeten werken. En 4: Maak werk van een activeringsbeleid waarbij je goed zot moet zijn om niet te werken in plaats van omgekeerd.”

Reset
“Ondernemers verwachten een efficiënte overheid die zorgt dat ze financieel fit is om de vele uitdagingen en transformaties van de toekomst aan te gaan en daartoe adequaat en doorgedreven hervormt en bijstuurt”, vindt Ruben Lemmens (VKW Limburg). “Zodat bedrijven terug voluit kunnen doen waar ze goed in zijn: welvaart creëren voor onze samenleving en welzijn voor onze burgers. Laat (verkiezingsjaar) 2024 de start zijn om daarin eindelijk voor de nodige reset te zorgen!”