Paul Van Tigchelt en Luc Van Leuven Bakkerszoon Paul Van Tigchelt naast zijn eigen vaste bakker Luc Van Leuven van bakkerij Trapke Op. Foto: Patrick De Roo

Hij kan het nog: bakkerszoon en vicepremier Paul Van Tigchelt bakt mee appelbollen en worstenbroden bij warme bakker Trapke Op

Wie vandaag een appelbol koopt bij Luc Van Leuven van bakkerij Trapke Op in Halle-Zoersel, heeft kans dat het ’s morgens door ministeriële handen werd dichtgeplooid. Om het noeste werk van de warme bakker tijdens Verloren Maandag in de kijker te zetten, kwam vicepremier en minister van Justitie Paul Van Tigchelt een half uur helpen ’s morgens voor hij naar Brussel reed. Als bakkerszoon nam hij vroeger speciaal een dag verlof om zijn vader bij te springen op deze hoogdag.

In het weekend staat vicepremier en minister van Justitie en de Noordzee Paul Van Tigchelt (Open Vld) gewoon in de rij mee aan te schuiven bij bakkerij Van Leuven/Trapke op in zijn thuisdorp Halle. Trouwens de enige warme bakker die Halle nog rijk is. Op Verloren Maandag kwam de minister van 7 uur tot 7.30 uur mee appelbollen maken. Hij wil hiermee vooral het ambacht van de warme bakker in de kijker zetten, en de Antwerpse traditie van Verloren Maandag in Brussel uitdragen. “Ik heb hier bij Luc een bestelling van vijftien appelbollen en vijftien worstenbroden geplaatst om mee te nemen naar het kabinet. In Brussel en aan de zee kennen ze die traditie niet.”

Paul Van Tigchelt is niet alleen klant bij bakkerij Trapke Op, maar heeft als bakkerszoon het maken van worstenbroden en appelbollen nog in de vingers. “Mijn ouders hadden jarenlang bakkerij Van Tigchelt-Van Steen in Weelde. Ook in de Noorderkempen leeft die traditie van Verloren Maandag enorm. In 1998 ben ik beginnen werken als parketjurist, maar mijn vader Willy vroeg altijd of ik op Verloren Maandag verlof kon nemen om te helpen. Ik begon dan zondagavond rond 23u en werkte door tot maandagmiddag. Het was dé topdag van het jaar.”

Paul Van Tigchelt heeft de appelbollen dichtgeplooid en werkt af met kandijsuiker. Je ziet dat hij het nog kan. Foto: Patrick De Roo

Zelf is de minister van Justitie meer een appelbollen- dan een worstenbrodenman. “Die smaak van gesmolten kaneel in zo’n appelbol! Wij moesten die appelen ook altijd schillen en de klokhuizen eruit steken. Mijn vader kocht het gehakt in bulk aan en wij rolden er dan worsten van.”

Handwerk

Bij Luc Van Leuven komen de appelen tegenwoordig geschild uit een zak, maar voor de rest is zo’n appelbol maken nog echt handwerk. Van Tigchelt had er nog de pak van weg en plaatste de appelen op de deegvierkantjes om ze dan gezwind dicht te vouwen. Hij strooide gul met kandijsuiker, dus de appelbollen zullen zoet zijn vandaag bij Trapke Op. “Mijn vader was de tweede generatie bakker. Zijn vader Corneel begon met de bakkerij. Mijn drie zussen en ik zijn allemaal gaan voortstuderen. Toen mijn ouders in 2004 met pensioen gingen, was er geen opvolger. De bakkerij in Weelde is dan een fietsenwinkel geworden, maar de oven staat er nog altijd, omdat die zo zwaar was om buiten te halen.”

Van Tigchelt strooit kandijsuiker in de gaatjes vanboven. Foto: Patrick De Roo

Tot het pensioen van zijn ouders in 2004 bleef Van Tigchelt elke Verloren Maandag verlof nemen om te helpen. “Ik heb veel respect voor ambachtsmensen en kleine zelfstandigen. De broer van mijn vader had een beenhouwerij op het Kiel. We moeten die middenstanders steunen.”

Het geheim van een lekker worstenbrood volgens Luc Van Leuven (49) van bakkerij Trapke Op, die overigens zelf niét aan kaneel doet in zijn appelbollen? “Goeie boter, zeker geen margarine. Voor mij is Verloren Maandag dé topdag van het jaar. Er gaan in totaal meer dan 5.000 appelbollen en worstenbroden buiten.”

Aan ‘foliekes’ zoals worstenbroden met krieken of beulingen doet hij niet mee. “Met witloof heb ik wel eens een bestelling gemaakt voor een goeie klant, maar ik beperk me tot de essentie, en dat is op een drukke dag als vandaag al genoeg. Ik ben al bezig van zondagavond acht uur.”

“Het is een schone stiel, maar heel hard werken”, vindt minister Van Tigchelt, die ook alle respect heeft voor bakkersgasten, zoals Egbert in Trapke Op, die in de schaduw van de bakker ook ’s nachts zorgen dat u vandaag van een kraakverse worstenbrood of appelbol kan smullen.