Brugge toerisme markt

Brugge haalt een half miljard euro uit toerisme

BRUGGE - Uit cijfers die de stad Brugge berekend heeft, blijkt dat toerisme voor een half miljard euro omzet bijbreng aan die Scone en alle middenstanders en bedrijven die leven van de uitstraling die de stad geniet. Een indrukwekkend cijfer toch wel. De toeristische balans van het voorbije jaar oogt alvast overtuigend. In 2023 werden in de historische binnenstad van Brugge bijna 8,3 miljoen bezoekers geteld. Het recordjaar 2018 wordt daarmee geëvenaard. Corona is opnieuw ver weg.

Visit Bruges heeft sinds 2015 een eigen bezoekersbarometer waarbij op basis van mobiele telefoniedata bezoekerstypes, -aantallen en -herkomst worden geregistreerd.

Daaruit blijkt nu dat nooit eerder meer dagjesmensen Brugge hebben bezocht. Dat waren er in 2023 bijna 6,1 miljoen, ruim 17% meer dan in 2022 en ook 2% meer dan het recordjaar 2018. Qua herkomst is de verdeling binnenland-buitenland naar een 50/50-verhouding geëvolueerd. In vergelijking met 2018 werden er in 2023 7% minder Belgen en 14% meer buitenlandse dagjesmensen genoteerd. Een steeds groter wordend aandeel van de buitenlandse dagtoeristen zijn de zogenaamde excursionisten. Dat zijn bezoekers die uit een andere verblijfplaats dan de eigen woonplaats voor een dagtrip naar Brugge komen.

In 2023 werden ook 1,1 miljoen verblijftoeristen in de binnenstad geteld, dat zorgt samen voor 1,8 miljoen overnachtingen. Brugge realiseerde in 2023 12% meer overnachtingen dan in 2022 en 2% meer dan in het recordjaar 2018. 84% van de overnachtingen zijn van internationale herkomst, zoals voor de coronaperiode. Schepen van Toerisme Mieke Hoste: “Het voorbije jaar bedroeg de hotelbezetting in Brugge 70% en dat is in lijn met onze internationale benchmark. Wie in een hotelkamer in Brugge overnacht, betaalt gemiddeld 124 euro en dat is in vergelijking met onze benchmark steden 11 euro minder, dus helemaal niet duur.”

Toch stegen in 2023 niet alle bezoekerscijfers. Het aantal dagrecreanten daalde met 3% ten opzichte van 2022 en ligt 9% lager in vergelijking met 2018. Dagrecreanten zijn bezoekers uit de 17 omliggende gemeenten die omwille van de centrumfunctie van de stad komen winkelen, van cultuur komen genieten enzovoort. 1,1 miljoen dagrecreanten brachten in 2023 een bezoekje aan de historische binnenstad.

Nieuwe trends

Brugge ontdekt na grondige analyse van de toeristische stromen ook nieuwe trends. Hoewel de Belgen nog steeds goed zijn voor iets meer dan de helft van de bezoekers in Brugge, zet de internationalisering van het toerisme zich sterk door. Na de heropleving van de naburige markten Nederland, Frankrijk en Duitsland in 2022, volgden in 2023 ook het Verenigd Koninkrijk (+38%), Spanje (+34%) en Italië (+19%). Deze landen zijn samen goed voor een kwart van de bezoekers in Brugge. Maar ook de andere, verder afgelegen buitenlandmarkten kenden een sterke groei (+53%), in het bijzonder de Verenigde Staten (+79%).

Andere trend: ‘het seizoen’ bestaat niet meer. In elke maand van het jaar ontvangt Brugge een half miljoen bezoekers of meer. December is met voorsprong de ‘populairste’ maand (+1 miljoen), gevolgd door juli en augustus (+800.000) maar april en mei benaderen intussen de cijfers van de vakantiemaanden.

Tot slot: wie Brugge bezoekt, blijft ook langer. 58% van de dagjesmensen blijft langer dan 3 uur in de stad, in 2018 was dat ‘maar’ 51%. In het segment verblijfstoerisme is de gemiddelde verblijfsduur met 4% gestegen. De langere verblijfsduur is gelinkt aan de toenemende internationalisering van het toerisme. Buitenlandse bezoekers blijven doorgaans langer in de stad dan Belgen.

Het stadsbestuur zegt fier te zijn op de cijfers maar wil naar eigen ook blijven waken over een bepaald evenwicht tegenover de lokale burgers. Al is dat laatste in de praktijk niet altijd even duidelijk.