Brunchy Foto: Leen Van de Sande

Mechelse Jasmin opent ontbijt- en broodjeszaak in Hoogstraat: “Je vindt nu ook in Mechelen een lekker Turks ontbijt”

In de Hoogstraat in Mechelen opende donderdag Brunchy de deuren. Dat is een ontbijt- en broodjeszaak waar je onder meer terecht kan voor Turkse specialiteiten. Zaakvoerster Jasmin Akbas verliet de zorgsector om haar droom waar te kunnen maken. “We moeten niet langer naar Brussel voor een Turks ontbijt”, zegt ze.

De Mechelse Jasmin Akbas (31) werkte zo’n tien jaar als verpleegkundige in de thuiszorg, maar droomde al lang van een eigen zaak. “Ik wilde al heel lang een eigen broodjeszaak”, vertelt ze. “Maar het duurde even vooraleer ik de geschikte locatie vond. Ik wilde absoluut iets openen in Mechelen en liefst dicht bij een school. Uiteindelijk botste ik een tijd geleden op een pand in de Hoogstraat 13, waar vroeger een Poolse supermarkt gevestigd was.”

“Er bleek heel veel werk te zijn in het pand, veel meer dan ik oorspronkelijk had gedacht”, vertelt ze. “Want eigenlijk wilde ik in september al openen, maar ik moest de opening dus enkele maanden uitstellen. Het heeft bloed, zweet en tranen gekost, maar ik ben blij dat het nu eindelijk klaar is. Ik ben vooral de binnenhuisarchitecten van Gunder heel erg dankbaar. Het bedrijf uit Heusden-Zolder heeft mij enorm goed geholpen.”

Bij Brunchy kan je terecht voor traditionele belegde broodjes en andere ontbijt- en lunchproducten, maar je vindt er ook typische Turkse specialiteiten. “Mechelen heeft een vrij grote Turkse gemeenschap, maar eigenlijk waren er niet echt plaatsen waar je terecht kon voor een lekker Turks ontbijt. Zeker niet zo uitgebreid”, zegt Akbas. “Daarom wil ik het graag zelf doen. De mensen moeten nu niet langer naar Brussel of een andere stad, maar kunnen gewoon in Mechelen blijven.”

Vers gemaakt

He Turks ontbijt laat zich onder meer kenmerken door de aanwezigheid van heel veel groenten. “Maar we werken ook met typisch Turks beleg, kazen en yoghurt. En er zijn vaak ook olijven bij”, klinkt het. “Daarnaast hebben we ook Turkse dessertjes. Alles wordt vers en ter plaatse klaargemaakt. De eerste reacties van klanten waren alvast heel positief. Tot nu toe vonden ze het allemaal heel lekker. Het is fijn om dat die reacties te krijgen.”

Een groot deel van het assortiment wordt klaargemaakt met halal-producten. “In de Hoogstraat zitten we in een buurt waar veel vraag is naar zaken die halal zijn”, zegt Jasmin. “Zo zijn onze slaatjes en croques op die manier bereid. Maar de mensen kunnen hier evengoed terecht voor een omelet met spek. Iedereen is dan ook welkom in de zaak, zolang je maar houdt van lekker eten en drinken.”

Vanaf maandag, wanneer het opnieuw school is, opent Brunchy iedere dag van maandag tot en met vrijdag om 7.30u. De deuren gaan toe om 16u. Op zaterdag is de zaak geopend van 9.30u tot 16u en op zondag van 10u tot 15u. “Voorlopig ben ik dus zeven dagen op zeven open, maar daar zal op termijn verandering in komen want ik wil graag één sluitingsdag inlassen. Maar daarvoor wacht ik de eerste weken af, zodat ik een goed zicht heb op de drukkere en minder drukke momenten.”