friet botaniek Foto: jhw

Friet Botaniek opent als enige frituur in Meise

Meise heeft met de opening van Friet Botaniek opnieuw een frituur in het dorpscentrum. Jessica Liégois (40), de vrouw van uitbater Bas Vandeperre (40) van het aanpalend restaurant Den Beiaard, verwelkomde de eerste klanten met open armen. Frietspecialist Eddy Cooremans (75) uit Merchtem was de eerste klant en hij had meteen lovende commentaar...

Al heel z’n leven heeft Eddy Cooremans iets met frieten. Hij is bij uitstek dé frietkenner en -promotor van de Belgische frietcultuur. Van 1978 tot 2002 baatte hij zijn gekende frituur in Humbeek (Grimbergen) uit. Hij verzamelde alles wat met frituren te maken heeft en schonk zijn hele collectie met oude frietketels en toebehoren aan het frietmuseum in Brugge.

Cooremans schreef ook het boek Van Aardappel tot Friet en hielp mee de eerste echte Belgische frituur in New York op te starten.

Schwung

“Een jeugdig koppel dat hier in Meise de enige frituur opent, daar moest ik gewoon bij zijn”, zegt Eddy, die de eerste klant was op de openingsdag dinsdag 20 december. “Ik heb meteen een pakje besteld met samoeraisaus. Het mag wat pit hebben. Er mag voor mij wat schwung bij de frietjes zijn. Het zelf gemaakte balleke van Bastiaan erbij en een stukje vlees, maakten het top.”

“De frietjes zijn zoals het moet: binnenin is de puree wat smeuïg, met een krokant laagje errond en een mooi kleurtje. Ze zijn gewoon top. Ook de locatie is perfect. De frituur heeft zowel van binnen als van buiten op het terras zicht op het dorpscentrum met de kerk. Met een stukje vlees, pakje friet en een Orval: meer moet dat niet zijn. Als ze de mensen zo blijven verzorgen, dan is dit echt een aanrader.”

Voor Eddy is een frituur veel meer dan alleen maar een plek om iets te eten. “Een frituur is een ontmoetingsplek voor de mensen van het dorp”, vertelt Eddy. “Mensen moeten mekaar eens zien, goeiedag zeggen. Je komt er ook iedereen tegen. Een frituur brengt leven in het dorp. Een dorp kan niet zonder een frituur.”

Jessica is alvast heel blij met de lovende commentaar van Eddy. Ze stapte ook niet zomaar in dit nieuwe hoofdstuk in haar leven. “Ik ben eerst bij Frituur Daan van Daan Van de Voorde en Nele gaan bijleren in Tisselt en Blaasveld, waar zij twee frituren uitbaten”, zegt Jessica.

“Binnenkort openen ze overigens een derde zaak aan het Marktplein in Kapelle-op-den-Bos. Daan staat al jaren in het vak en is een gekende friturist. Ik kon geen betere leerschool krijgen.”

“Ik werkte tot voor enkele maanden als vertegenwoordiger in de medische sector. Maar aangezien die frituur hier in het dorpscentrum leeg kwam te staan, wilde ik er helemaal voor gaan.”

“Ik ken het klappen van de zweep in de horeca wel. Ik werkte eerder in verschillende restaurants. We verbouwden de leegstaande zaak in enkele maanden tijd en nu is Friet Botaniek naast restaurant Den Beiaard open. We gaan ervoor.”