Smatch supermarkt Zulte De Smatch-winkel is nog open tot 20 januari. Foto: jof

Smatch-winkel in Zulte verdwijnt, drie vaste medewerkers zijn job kwijt: “We waren als een kleine familie”

De Smatch-winkel in Zulte sluit op zaterdag 20 januari definitief de deuren. In tegenstelling tot de winkel in Machelen, werd voor deze geen overnemer gevonden. Drie vaste medewerkers moeten op zoek naar ander werk. “Het afscheid is met pijn in het hart, we waren als een kleine familie met de collega’s”, zegt assistent-gerant Lauren Van Lancker (23).

Eind september kondigde de Colruyt Group aan dat ze 57 Smatch- en Match-winkels zouden overnemen van Louis Delhaize. Voor 27 andere winkels moest de directie op zoek naar een andere overnemer. In negentien gevallen lukte dat niet, waaronder ook in Zulte. Een overname door Colruyt was uit den boze omdat de groep daardoor te dominant zou worden in de regio. Andere potentiële uitbaters haakten af door de anciënniteit van het personeel.

“Pas twee weken geleden kregen we officieel te horen dat onze winkel zou sluiten”, zegt assistent-gerant Lauren Van Lancker. “En dan nog omdat we zelf om duidelijkheid vroegen, eigenlijk gingen ze ons ook pas vandaag op de hoogte stellen.” (Lees verder onder de foto)

Assistent-gerant Lauren Van Lancker (links) heeft al ander werk maar zal haar collega’s erg missen. Foto: jof

“Ze hebben lang gezwegen en geheimzinnig gedaan terwijl het voor iedereen al lang duidelijk was dat het er niet goed uit zag. Nu weten we dat onze laatste openingsdag op 20 januari zal zijn. Wij blijven nog enkele dagen langer aan de slag om op te ruimen maar tegen dan moeten we ander werk hebben.”

“Ik ben voorlopig de enige van de drie vaste medewerkers die al een andere job heeft. Ik kan aan de slag in de Albert Heijn van Oudenaarde. Onlangs ben ik verhuisd naar Ronse, qua afstand is het dus beter, maar het afscheid is toch met pijn in het hart. Met de collega’s waren we als een kleine familie, we hielpen elkaar als het moeilijk ging of met een verhuis.”

Emotionele reacties

“In totaal zijn we met zeven medewerkers maar ook voor de losse medewerkers of de jobstudenten is het lastig. De meeste behoorden ook tot een vaste ploeg die al jaren in deze winkel werkte. Het ergste is het voor onze vaste klanten, vooral de oudere mensen. Deze winkel ligt pal in het centrum en vlak bij serviceflats. Veel ouderen konden te voet hun boodschappen doen en kwamen vooral een praatje slaan. Een mevrouw zei altijd dat we als haar dochters waren. Ik heb al emotionele reacties gezien bij klanten die hoorden dat we moesten sluiten.”

“Op 20 januari houden we daarom nog een afscheidsdrink samen met de vaste klanten.”