Young,Asian,Woman,Planning,Save,Salary,Money,Early,Years,Using Foto: Shutterstock

Loonindexering leidde tot minder bonussen en aanwervingen in 2023

De sterke loonstijging in 2023 heeft geleid tot minder ruimte voor individuele loonsverhogingen, bonussen en aanwervingen. Dat zegt hr-dienstverlener Liantis na een rondvraag bij ruim duizend ondernemers.

Door de hoge inflatie in 2022 kenden de lonen van heel wat mensen een stevige automatische indexering. Een voorbeeld zijn de half miljoen bedienden uit het paritair comité 200. Zij zagen hun loon begin 2023 ruim 11% stijgen.

Dat had gevolgen. Zo gaf in de rondvraag de helft van de ondernemers aan dat er geen of minder ruimte was voor individuele loonsverhogingen, terwijl 31% geen marge meer zag voor een collectieve bonus. Nog opvallend: 30,1% van de zaakvoerders zei dat ze door de hoge loonkosten minder mensen aangeworven hebben.

De automatische indexering valt dit jaar een pak lager uit. Voor de bedienden van het pc 200 gaat het om 1,48%. Dat opent mogelijk perspectieven. “De milde indexcijfers zijn ongetwijfeld een meevaller voor heel wat kmo-werkgevers”, stelt Mattias Dessein, senior manager bij Liantis Consult. “Het verlicht immers de druk op de loonmassa en dat creëert meer ruimte om individuele loonverhogingen en collectieve loonbonussen toe te kennen. Bovendien maakt het eventuele extra aanwervingen weer mogelijk.”