Elon Musk Foto: REUTERS

Elon Musk klopt aan bij Antwerpse start-up Apideck voor nieuwe functie X

Het Antwerpse softwarebedrijf Apideck heeft een contract binnengehaald van X, het vroegere Twitter. Apideck bouwt mee aan X Hiring, een vacatureplatform waarmee eigenaar Elon Musk de concurrentie wil aangaan met LinkedIn.

Het in 2018 opgerichte Apideck specialiseert zich in ‘uniforme API’s’. Medeoprichter Tom Schouteden verduidelijkt: “Onze klanten zijn bedrijven die software verkopen aan andere bedrijven. Daarbij moeten ze zorgen dat hun software kan ‘praten’ met andere softwarepakketten van dat bedrijf. Dat het facturatieprogramma dat je verkoopt, kan communiceren met het boekhoudprogramma van je klant, bijvoorbeeld. Dat gebeurt met API’s. Maar omdat niet elk bedrijf met hetzelfde boekhoudpakket werkt, moeten softwarebedrijven telkens een nieuwe API bouwen. Daar helpen wij bij: Apideck integreert jouw software in één klap met alle softwarepakketten van je klant.”

Uniforme API’s zijn duidelijk geen product waar de meesten onder ons van wakker liggen, maar voor heel wat bedrijven zijn ze van groot belang. En Apideck, dat nog maar vijf jaar bestaat en slechts uit tien medewerkers bestaat, is een van de grondleggers. “Onze klanten zijn start-ups, maar ook grote, beursgenoteerde groepen, die aan andere bedrijven leveren. B2B dus”, zegt Schouteden.

Aanval op LinkedIn

Toch keken ze bij Apideck raar op toen de mensen van X hen contacteerden. “We vroegen ons eerst af of ze wel aan het juiste adres waren. X is immers een sociaal netwerk, geen B2B-bedrijf. Maar toen we meer kregen over hun productvisie, werd ons duidelijk dat we hen konden helpen.”

Die nieuwe productvisie is X Hiring, een aanval van eigenaar Elon Musk op het zakenmodel van LinkedIn. In zijn missie om van X een ‘everything app’ te maken – een applicatie die alles kan – is X Hiring een platform waarop bedrijven vacatures kunnen plaatsen en geschikte kandidaten kunnen rekruteren. Dankzij de uniforme API van Apideck kan X Hiring communiceren met de verschillende softwaretools die bedrijven gebruiken om vacatureplatformen af te speuren.

Dat X Hiring voorlopig enkel beschikbaar is in de Verenigde Staten, maakt het des te indrukwekkender dat het Antwerpse Apideck het contract binnenhaalde. “We hebben ook een kantoor in San Francisco, maar onze uitvalsbasis is echt wel Antwerpen”, zegt Schouteden.