Pauline De Graeve is al jaren fan van geurkaarsen. Toen leeftijdsgenoten nog make-up of een nieuwe gsm wilden, vroeg zij voor haar vijftiende verjaardag een geurkaars. Al vond ze het jammer dat die vaak in een pot zonder meer zaten, waar je achteraf niets meer mee kon doen. Het inspireerde haar zoveel jaar later om haar oude liefde te combineren met een nieuwe passie.
Die nieuwe passie bleek pottendraaien te zijn, iets waar De Graeve mee begon nadat ze haar job in de vastgoedsector vaarwel zei. “Het is een competitieve sector en dat was minder mijn ding. Na zes maand te solliciteren zonder iets te vinden dat echt bij mij paste, besloot ik om een paar maand tijd voor mezelf te nemen”, vertelt de ondernemer.
Ze begon met een draaicursus om potten te maken en dat ging vlot. Sindsdien heeft ze zich in die ambacht verdiept en gaat ze twee dagen per week naar de les. “Zo ben ik op het idee gekomen om mijn eigen geurkaarsenmerk uit te brengen. Ik wilde niet gewoon een glazen pot met een etiket op maken, maar heb potten ontworpen met organische vormen.”
Bloempot
Haar geurkaarsen zijn te koop in twee modellen en kleuren. Je kan kiezen uit beige of bruine potten. “Daardoor passen ze bijna in elk interieur. De keramieken kaarsenhouder is zo ontworpen dat je hem zelfs zonder kaars een tweede leven kunt geven als elegante vaas, bloempot of als een eigentijds interieurobject.”
Voor de geurkaars zelf gebruikt De Graeve natuurlijke producten. De kaars wordt gemaakt van koolzaadwas. Fumaci biedt twee geuren aan, Amber en Bois d’Oliviers. De Graeve maakt telkens de eerste kaars zelf, en de rest wordt in een fabriek in België geproduceerd. Ze is afkomstig van Sint-Martens-Latem, maar haar bedrijf is gevestigd in Gent. De naam Fumaci is Italiaans voor rook.
Voor een kleine kaars die 40 uur brandt, betaal je 38 euro. Een middelgrote geurkaars kost 84 euro en brandt 130 uur, terwijl je met een grote kaars 300 uur zoet bent en 195 euro kwijt.