3-beelden Alain Liedts / Rosa Merckx / Robert De Smet

IN MEMORIAM. Van deze Oost-Vlaamse ondernemers namen we dit jaar afscheid

Helaas moesten we in 2023 afscheid nemen van enkele straffe ondernemers uit Oost-Vlaanderen.

Alain Liedts van congres- en cultuurcentrum de Zebrastraat / 11 mei

Helaas moesten we in mei afscheid nemen van ondernemer Alain Liedts. Hij werd 76 jaar.

“Hij was een visionair. Iemand die vertrouwen gaf en mij en andere jonge kunstenaars veel kansen heeft gegeven.” Kunstenaar Nick Ervinck keek met veel bewondering naar Alain Liedts, de oprichter van de Zebrastraat. Een van Ervincks bekendste werken, de gele structuur Warsubec, prijkt al bijna vijftien jaar op het dak van het gebouw. “Zijn visie voor een soort zelfbedruipend cultuurcentrum was uniek”, zegt Ervinck. “Hij was een ondernemer pur sang, die koppig zijn eigen ideeën kon verdedigen maar ook steeds naar oplossingen zocht.

Alain Liedts is donderdag op 76-jarige leeftijd overleden. Hij kreeg de laatste jaren te maken met trombose en dementie. “We waren voorbereid, maar het blijft moeilijk”, zegt zoon Lawrence Liedts. “Ik kan alleen maar trots zijn op wie hij was en wat hij heeft gerealiseerd.”

Lees ook: Gentse ondernemer Alain Liedts (76) overleden: “Hij was een visionair”

Directeur van Brouwerij Liefmans Rosa Merckx / 16 mei

Rosa Merckx, ook wel de grande dame van het Belgische bierlandschap genoemd, is op 98-jarige leeftijd overleden.

Rosa Merckx woonde naast de brouwerij Liefmans in de Aalststraat in Oudenaarde, de brouwerij waar ze in 1946 als secretaresse aan de slag ging. Vanaf 1950 hielp ze de befaamde Liefmans Gouden Band op punt zetten. Daarmee werd ze tegelijkertijd de eerste vrouwelijke brouwmeester in België. In 1972 kreeg ze de algemene leiding van de brouwerij Liefmans in handen, na het overlijden van de eigenaar.

Wie Rosa Merckx zegt, zegt brouwerij Liefmans en omgekeerd. De laatste vijftien jaar van haar beroepscarrière, onder andere als brouwmeester en directeur, heeft ze de brouwerij Liefmans in leven gehouden. “De dag dat Liefmans door Duvel Moortgat werd overgenomen, is één van de gelukkigste van mijn leven. Vanaf dan is het met Liefmans steil bergop gegaan”, onderstreepte ze.

Lees ook: Rosa Merckx (98), voormalig directeur brouwerij Liefmans en eerste brouwmeesteres in België, is overleden

Robert De Smet van De Witte Zwaan / 16 oktober

Robert De Smet, één van de belangrijke figuren in de geschiedenis van de bekende Eeklose koffiebranderij De Witte Zwaan, overleed op 87-jarige leeftijd.

In 1970 kwam De Witte Zwaan in handen van Raouls zoon Robert en zijn echtgenote Leona die dan “de geheime samenstellingen die voor het heerlijke aroma van de koffies zorgen” kregen. Robert en zijn vrouw gaven in 1986 de fakkel door aan de volgende generatie, in de persoon van Yves De Smet. Ook vandaag blijft de bloeiende zaak in handen van de familie: Pieter-Jan Goemaere, die samen met Nele Vanden Berghe De Witte Zwaan runt, is de kleinzoon van Robert.

“We verliezen een grote meneer, een gepassioneerd koffiebrander, ons opa”, schrijven Pieter-Jan Goemaere en Nele Vanden Berghe, de huidige zaakvoerders van De Witte Zwaan. “Met heel veel trots en een even grote passie zetten we zijn levenswerk verder.”

Lees ook: “Koffiebrander in hart en ziel”: Robert De Smet (87) van De Witte Zwaan is overleden