Chef Bart Gauwloos en maître Alain Lepage in Folia Chef Bart Gauwloos en maître Alain Lepage in Folia. Foto: Jan Van der Perre

Nieuwe zaak Folia zet groenten op één, maar serveert ook vis en vlees: “Ons kan je vooral niet in een hokje steken”

De smakelijke hoofdrol bij restaurant Folia is weggelegd voor verse groenten. De belangrijkste bijrol gaat naar vis of vlees, voor wie het wil. In deze nieuwe zaak op de Mechelsesteenweg bedienen Bart Gauwloos en Alain Lepage flexitariërs, vegetariërs én veganisten.

Folia opende onlangs op de Mechelsesteenweg 112. Daar zat tot voor kort Les Années Folles, dat verhuisde naar een groter pand in de Generaal Lemanstraat. “Het is bizar, maar Les Années Folles was voor mij altijd al een voorbeeldrestaurant, waar ik naar opkeek. Toen het pand vrijkwam en we effectief beslisten om hier een zaak te openen, ben ik dus letterlijk in hun voetsporen kunnen treden”, lacht chef Bart Gauwloos.

Samen met maître Alain Lepage opende hij Folia. De twee zijn door de wol geverfde horecadieren die nu een eigen zaak openen. Bart (36) werkte twintig jaar in de keukens van diverse Antwerpse restaurants zoals het populaire klassieke wijnrestaurant De Notenkraker in Berchem. Alain (46) heeft een even gevarieerd professioneel parcours achter de rug en werkte onder andere in Balthazar in Knokke als manager voor de Brusselse sterrenchef Yves Mattagne.

“We willen in de eerste plaats met veel smaak, intensiteit, diepgang en variatie vegetarisch koken. Groenten zijn bij ons de belangrijkste component”, benadrukt de chef. “Ik gebruik wel dierlijke producten. In de eerste plaats wil ik een smakelijke en rijke groentekeuken brengen waarin ik ook essentiële smaakcomponenten als boter, room naast kaas en eieren kan gebruiken. We staan ook open om – voor de flexitariërs – een alternatief met vis of vlees te serveren. En wie het dan weer volledig vegan wil, kunnen we uiteraard ook op zijn wenken bedienen.”

De chef noemt zijn keuken graag ‘vegetable-forward fine dining’. “Ons kan je vooral niet in een hokje steken”, vat Alain samen. “We willen niemand afschrikken, iedereen is hier welkom. Maar dat we iets met groenten moesten doen, stond vanaf in het begin vast. De chef is daar waanzinnig goed in.”

Foto: rr

Foto: rr

Foto: rr

Foto: rr

Foto: rr