“2 op 3 zestigplussers doet het om een nuttige tijdsbesteding te hebben, terwijl 55 procent werkt om hun pensioen aan te vullen”, duidt Nicolas Moerman, stichter van Nestor na een enquête bij 1.400 werkzoekende zestigplussers.
Een nieuwe studie van de internationale denktank OESO toonde recent aan dat de afhankelijkheid van ouderen van het wettelijk pensioen nergens zo hoog ligt als in België. Meer dan 85 procent van het gemiddelde bruto-inkomen van 65-plussers komt van publieke middelen en uitkeringen via de overheid. De voornaamste reden? De tweede en derde pijler (groepsverzekering en pensioensparen) zijn bij de huidige gepensioneerde generatie meestal in een keer voor hun 65e uitbetaald of is zelfs onbestaande.
Loon naar werk?
De OESO-studie toonde ook aan dat de Belg slechts 9,5 procent van zijn bruto-inkomen uit werken haalt. Enkel Frankrijk en Finland scoort minder goed.
Toch lijkt een kentering ingezet, blijkt uit de cijfers van uitzendkantoor Nestor. Sinds corona gingen steeds meer zestigplussers op zoek naar een job. In 2022 maakten een recordaantal van 11.425 Vlamingen een profiel aan bij Nestor om deeltijds of flexi te werken. Tijdens de eerste elf maanden is de kaap van 11.000 nieuwe profielen bijna bereikt (10.808), waardoor het vorige record opnieuw zal sneuvelen.