Vybros 23

Jean, Michel en Guy Vande Vyvere breiden hun investeringsfonds danig uit met medewerking van nieuwe financiers

KORTRIJK - Vybros Invest, de private equity tak van de families Jean, Michel enGuy Vande Vyvere, heeft sinds 2016 een stevig portfolio opgebouwd. Vooral directe investeringen, maar ook co-investeringen en specifieke fondsposities maken deel uit van de portefeuille. Actief beheer, een constructieve hands-on attitude en ondernemerschap zijn er kernbegrippen.

Om het momentum te versterken en de impact te vergroten, wordt de portfolio van Vybros Invest nu overgedragen aan Vybros Capital Partners, een permanent kapitaal fonds, met aan boord een reeks nieuwe en vooral West-Vlaamse investeerders-topondernemers (namen worden niet genoemd).

Het investeringsfonds Vybros Invest van de familie Vande Vyvere heeft het tot nog toe heel goed gedaan en het team  wil dit elan verderzetten. “Dit is nog maar het begin, het fonds is als een vliegwiel dat nu pas op toeren is aan het komen, de waarde ligt vóór ons, zo klinkt het bij de ondernemende familie.

In het nieuwe opgerichte fonds Vybros Capital Partners hebben inmiddels een dertigtal investeerders zich aangesloten. Onder hen niet alleen de stakeholders uit het voormalige Vybros Invest, maar ook een nieuwe club ondernemers en family offices die elk minimum 2,5 miljoen euro inleg deden. De identiteit van deze investeerders blijft vertrouwelijk.

Kapitaal én ervaring

“We zijn bijzonder opgetogen met het enthousiasme en de kwaliteit van onze investeerders, want naast kapitaal versterken ze het fonds met een indrukwekkend netwerk en inspirerende ondernemerservaring”, vertelt Guy Vande Vyvere, managing partner van Vybros Capital Partners. “Ons fonds staat voor groei en duurzame meerwaarde. Meerwaarde heeft vele facetten. Naast lange termijn financiële performantie gaat er veel aandacht naar het uitbouwen van netwerk, versterken van knowhow en het realiseren van persoonlijke ontwikkeling. Voor ons is investeren van nature uit een circulair gegeven. Vandaar de verwijzing naar een vliegwiel. Hierin zit onze passie.”

Ruimte voor extra kapitaal

De familie Vande Vyvere benadrukt dat het nieuwe fonds tot eind februari 2024 open blijft voor bijkomend ervaren en geëngageerd kapitaal. Daarna wordt het fonds afgesloten voor een periode van 3 jaar. Na deze periode wordt een jaarlijkse private handelsronde georganiseerd.

“We streven naar een beheerd vermogen van 150 miljoen euro”, aldus Olivier Strobbe, partner bij Vybros Capital Partners. “Er kan nog maximum 25 miljoen euro bij. Dit beheerd vermogen zal toenemen naarmate we de portefeuillebedrijven doen groeien, verder optimaliseren en inkomsten recycleren. Wat de investeerders betreft, geven we de voorkeur aan een laag aantal betekenisvolle investeerders. Een te groot netwerk verliest aan confidentialiteit en verbondenheid. Vertrouwen en een kwalitatieve wisselwerking is alles in onze wereld.”

Portfolio in ontwikkeling

Één van de vele voordelen van het nieuwe fonds ten opzichte van klassieke private equity fondsen, is dat investeerders bij aanvang weten in welke bedrijven ze investeren. De lopende transformatieprocessen worden besproken met de Adviesraad en het Investeringscomité. Deze tastbaarheid en transparantie biedt veel vertrouwen en betrokkenheid.

Vybros Capital Partners mikt op een meerderheidsbelang in gezonde BeNe kmo’s die actief zijn in een beperkt aantal sectoren (industrie, industrie 4.0, recyclage). Vandaag bevat de portfolio 9 bedrijven met een EBITDA tussen de 1 en de 7 miljoen euro en verder ook nog 4 fondsparticipaties. De allocatie aan andere private equity fondsen dient voor het verder versterken van het netwerk en het faciliteren van co-investeringen.

“Onze portfoliopartners zijn ondernemers met groeiambitie die een constructief partnership zoeken en operationeel zelf aan het stuur van hun bedrijf blijven staan”, aldus Guy Vande Vyvere. “Samen tillen we het bedrijf naar een hoger maturiteitsniveau en helpen de groeiambitie waar te maken via overnames, technologische transformaties, horizontale of verticale integraties of internationalisatie. Onze portfoliopartners kennen de sector door en door en zijn ervaren in het management van hun bedrijf. De complementariteit zit in het overzicht dat wij kunnen houden in combinatie met een leidraad voor groeimanagement. Finaal bieden wij uiteraard groeikapitaal en een professioneel netwerk aan.”

foto: Olivier Strobbe, Kristof Dockers, Guy Vande Vyvere, Bert Lafosse en Stijn Nauts