Voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 was er een eerste keer sprake van om in Mechelen een Plopsaqua te bouwen. Toen de site achter Technopolis in beeld kwam, leidde dat snel tot protest. Buurtbewoners nemen er geen vrede mee dat voor het project een gedeelte van het Zennebeemdenbos wordt aangesneden. “We hebben niets tegen Plopsaqua, maar dit is niet de juiste plek. De impact op de natuur is het allerbelangrijkste voor ons. Het bos moet honderd procent gevrijwaard blijven”, vertelt Jan De Coster van Groene Buffer.
Dat actiecomité is indertijd ontstaan als antwoord op de plannen van Plopsa Group om op de site van Technopolis een waterpretpark en een nieuw stedelijk zwembad te bouwen. Met het project is een investering gemoeid van vijftig miljoen euro. In september 2022 had de groep een lopende aanvraag voor een omgevingsvergunning ingetrokken. Adviesinstanties en de Provinciale Omgevingsvergunningscommissie bleken onder meer vragen te hebben over de milieunormen en de toegankelijkheid.
Na herwerking van het dossier heeft Plopsa net voor de zomer een nieuwe bouwaanvraag ingediend. Maar even later bleek uit nazicht bij de stad dat het dossier niet volledig was. Daardoor kon het openbaar onderzoek niet van start gaan. En dus heeft de multinational recent een nieuwe aanvraag gedaan. In tegenstelling tot vorige keren zijn ze bij Plopsa Group, met ondertussen Carl Lenaerts als nieuwe CEO, opvallend zwijgzaam.
Voorlopig geen details
“We hebben ingediend en het openbaar onderzoek loopt van 19 december tot 17 januari. Verder gaan we hier voorlopig geen details over geven”, klinkt het. Jan De Coster denkt de reden daarvoor te kennen. “Dinsdag wordt er veel duidelijk, maar we vermoeden dat er aan de omgevingsvergunningsaanvraag zelf niet veel gewijzigd is. Er zal niets zijn waar ze mee kunnen uitpakken. Anders hadden ze dat wel gedaan”, zegt hij.
Het actiecomité blijft zich alleszins strijdvaardig tonen. “We hebben zondag nog een overleg gehad met onze kernleden en we zijn er klaar voor. Er staan opnieuw zo’n vijfhonderd bezwaarschriften klaar”, kondigt Jan De Coster aan. Vooral de bouw van een parkeertoren voor 1.100 wagens baart de tegenstanders zorgen. “Dat gebouw past niet in het bos. De parkeertoren neemt het meeste natuur in beslag.”
De realisatie daarvan is voor hem het bewijs dat het project een bovenlokaal belang dient. “Het zwembad zelf zou Plopsa kwijt kunnen op de verharde grond van de huidige parking. Als het echt een project voor de Mechelaars en voor de Mechelse sportclubs is, dan zou je dat complex zeker kwijt geraken op het terrein. Het is de parkeertoren om bezoekers uit heel Vlaanderen aan te trekken, die maakt dat de impact te groot is”, legt Jan De Coster uit.
De leden van Groene Buffer stellen zich ook vragen bij de duurzaamheid van het hele project. “De installaties waarvan sprake was, verbruiken evenveel als drie- tot vierhonderd gezinnen. Dat is niet meer van deze tijd. Zo’n project hoort niet thuis in een stad die de ambitie heeft om tegen 2030 klimaatneutraal te zijn”, zegt De Coster nog. Hoe het openbaar onderzoek en de hele procedure afloopt, is voorlopig dus een duik in het onbekende.
Oplossing tot eind 2027
Ook het stadsbestuur waagt zich niet aan uitspraken. Dat heeft maatregelen genomen om zwembad Geerdegemvaart open te houden tot eind 2027. “We laten de stabiliteit van het sportcomplex in de Leliestraat jaarlijks controleren. We laten niets aan het toeval over om de veiligheid en de werking van het zwembad te garanderen”, zegt Abdrahman Labsir (Voor Mechelen), schepen van Sport.
Er gebeuren ook nog kleine investeringen om het zwembad draaiende te houden. Dat staat los van de noodzaak aan een nieuw zwembad. “We zitten met lange wachtlijsten, zowel in ons zwembad als in Nekkerpool van de provincie. Het is duidelijk dat er op termijn nood is aan extra capaciteit. Met de realisatie van Zennebad zou die verdubbelen”, vertelt Labsir.