De Vlaamse regering en zeven privébedrijven (Brussels Airport, KBC, COI, Cronos Groep, Cegeka, Proximus en Telenet) hebben vorige week de besloten vennootschap FTI opgericht. Die wordt “een belangrijke katalysator voor investeringen in technologische en innovatieve oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen”, klinkt het dinsdag tijdens de voorstelling. De Vlaamse regering brengt 1 miljoen in het bedrijf, de investeerders elk 500.000 euro. FTI is dan ook geen overheidsbedrijf, maar een gewone start-up, waarin de komende regeringen indien gewenst extra middelen kunnen pompen. Jambon ziet FTI al zeker als een strategisch project voor minstens tien jaar.
“We gaan deze middelen gebruiken om een creatief team te laten werken aan concrete cases die maatschappelijk relevant zijn”, aldus Jambon. “Partners die wensen bij te dragen aan de ontwikkeling van nieuwe businesscases zullen daarvoor een vergoeding betalen. In bepaalde gevallen zullen ook spin-offs ontstaan, waaraan FTI ook zelf kan participeren.”
Beslissende rol voor data
Binnen technologie en innovatie spelen data een beslissende rol. Vandaag circuleren er nog een massa aan data waarvan het potentieel onvoldoende onbenut wordt. Vaak gaat het om persoonlijke of bedrijfsgevoelige data waarvoor eerst de toestemming van de eigenaar nodig is.
FTI wil een vertrouwenwekkende context creëren waarin data op een veilige manier uitgewisseld kan worden. Daarbij is het bijvoorbeeld belangrijk om te burgers te verzekeren dat enkel die data gedeeld wordt die absoluut noodzakelijk is, en dat het teveel aan data niet misbruikt kan worden of kan circuleren.
Drie concrete cases
In de komende maanden zal FTI alvast focussen op drie concrete cases. Zo wil het bedrijf mensen stimuleren om met hun data aan de slag te gaan om aan hun eigen gezondheid te werken, om zo meer in te zetten op preventieve zorg.
Een tweede project draait rond energie: hoe kunnen mensen minder en efficiënter energie verbruiken en meer controle over hun factuur krijgen? Zo wil FTI, samen met energiespelers zoals Elia en VITO een energie-innovatiehub op poten zetten.
Ten derde zal het bedrijf in samenwerking met Flanders Investment & Trade (FIT) en festival Tomorrowland bouwen aan een entertainmenthub waarin startups en gevestigde bedrijven nieuwe toepassingen ontwikkelen.
Festivalweek
De oprichting van de FTI-vennootschap past samen met de tweejaarlijkse festivalweek (15 tot 24 maart 2024), de ‘Open Technologie & Innovatiedag’ en de bouw van de Entertainment Campus rond de Schorre in Boom binnen het project ‘Flanders Technology & Innovation’ van de Vlaamse regering. In de komende weken wordt nog een managementteam en een onafhankelijke raad van advies voor het bedrijf aangeduid.