151223-Kerk Aalst 02 kopie

Koppel koopt kerk voor verbinding

Ondenemers Patricia Robinne (Idearté) en Steph Grosemans hebben de kerk van Aalst (Sint-Truiden) gekocht om er een nieuw project te starten. Het doel is om er mensen samen te brengen om duurzaam en creatief te zijn. Er zal ook kunnen overnacht worden.

De kerkraad heeft zopas de sleutels van de Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen-kerk van Aalst Dorp bij Sint-Truiden, officieel overhandigd aan Patricia en Stef. Het koppel woont al 20 jaar naast de kerk, en heeft met een mooi projectvoorstel, de voorkeur gekregen om het gebouw aan te kopen. “Hun toekomstproject werkt verbindend en heeft een positieve insteek”, zegt Jaak Kerckhofs van de kerkraad. “Zo blijft het dicht bij onze eigen waarden. Dat vonden we belangrijk als alternatief voor de religieuze beleving. We beseffen dat de tijden veranderen en niet alle kerken op termijn kunnen overleven. Maar het zou zonde zijn moest onze parochiekerk bijvoorbeeld een discotheek worden of gesloopt worden voor een blok appartementen.”

Verbinding
“Ons concept heeft respect voor het historische erfgoed”, zegt Patricia Robinne. “We plannen geen grote veranderingswerken. De open structuur en de vorm van de kerk blijven behouden. Als activiteiten richten we ons op het verbinden van mensen, organisaties, overheid en bedrijven om samen maatschappelijke meerwaarde te realiseren.”

“Onze focus ligt op ecologische veiligheid, sociale rechtvaardigheid en economische vooruitgang”, vult Steph Grosemans aan. The Spire, zoals het project zal heten, moet een baken van duurzaam en creatief denken zijn. Ook ‘champing’ of church camping, waarbij groepen in de indrukwekkende kerk kunnen overnachten, zal tot de mogelijkheden behoren.