Deba Pharma

Deba Pharma viert 35 jaar voedingssupplementen voor sporters en gewone stervelingen

KORTRIJK - 2023 zal een belangrijke mijlpaal geweest zijn voor Johan Dejonghe van Deba Pharma, want hij kon dit jaar terugkijken op 35 jaar onversneden ondernemerschap. Een mooi verhaal van een gedreven wetenschapper en ondernemer. Deba Pharma ontwikkelt voedingssupplementen voor (top)sporters en gewone stervelingen zoals jij en ik. De verdeling gebeurt enkel via apotheken. Inmiddels heeft de tweede generatie ook haar intrede gedaan.

Tijdens zijn studies biologie aan de Universiteit van Gent, met specialisatie plantenbiochemie, werd Johan Dejonghe naar eigen zeggen getriggerd door de geneeskrachtige werking van actieve stoffen in planten op het menselijk lichaam.

Dat deed zijn interesse in het domein van de orthomoleculaire geneeskunde alleen maar toenemen. Of met andere woorden: het antwoord vinden op de vraag hoe lichaamseigen stoffen en levensstijlinterventies ervoor zorgen dat ze de oorzaken van ziektes kunnen behandelen?

“We moeten ons ervan bewust zijn dat het lichaam beroep doet op vitaminen, mineralen, aminozuren, eiwitten, onverzadigde vetten, vezels, water, enzovoort, om optimaal te functioneren”, aldus Dejonghe. “Een disbalans of verstoorde homeostase door onder meer stress, ongezonde levensstijl, trauma’s, pesticiden, herbiciden, overvloedig medicijngebruik, gebrek aan beweging, geraffineerde voeding, alcohol, roken, daling van nutriënten in groenten en fruit kan zorgen voor tal van klachten of het ontstaan van ziektebeelden.”

Familiebedrijf

In 1988 leidde zijn visie op gezond leven naar de oprichting van Deba Pharma. “Het wetenschappelijke luik en het contact met de artsen nam ik voor mijn rekening”, aldus Dejonghe. “Voor de boekhouding en administratie kon ik beroep doen op mijn echtgenote, Ingrid. Ze was op dat moment lerares in het secundair onderwijs. Toen Deba Pharma verder groeide koos ze ervoor om het onderwijs te verlaten en mijn rechterhand te worden.”

Inmiddels hebben de drie zonen (Kristof, Vincent en Frederik) ook hun blijde intrede gemaakt bij Deba Pharma. Ze zijn goed geschoold, blijven zich bijscholen en volgen wetenschappelijke studies op de voet op. De oudste zoon Kristof staat in voor het algemeen beleid, boekhouding, logistiek en marketing. Frederik buigt zich meer specifiek over logistiek, een divisie die inmiddels verregaand werd geautoatiseerd. Vincent onderhoudt vooral de direct commerciële relaties met apothekers of artsen.

Voldoening uit de job

Op de vraag wat de kernwaarden zijn van Deba Pharma, moet de zaakvoerder niet lang nadenken. “Laat ons zeggen dat we met Deba Pharma na 35 jaar toch een grote knowhow hebben opgebouwd”, zegt hij. “De menselijke factor is voor ons cruciaal. We leven uiteraard in een gedigitaliseerde wereld, waar ook wij sterk in investeren, maar we blijven echter ook sterk inzetten op die menselijke factor. We merken dat dit nog altijd wordt geapprecieerd. Ben je nu een eindgebruiker, arts, apotheker, specialist, osteopaat, therapeut, wij proberen voor iedereen de nodige tijd te nemen om hen de correcte info te verschaffen. Uiteraard worden ook opleidingen gegeven aan medici om dieper in te gaan op het productassortiment.Verder vinden we ook dat de  producten betaalbaar moeten blijven. Onze kostenstructuur en efficiëntie zorgen ervoor dat wij met correcte prijzen zitten. Door de focus op efficiëntie zijn we er de voorbije jaren in geslaagd om onze prijzen vrij stabiel te houden, ondanks de gestegen grondstofprijzen. Bovendien zijn wij ook geen marketingmachine. Uiteraard investeren wij ook in onze positionering in de markt, maar we focussen ons voornamelijk op de kwaliteit van de grondstoffen en de samenstelling van onze producten. Kwalitatieve producten zorgen voor tevreden klanten. Tot slot werken we ook altijd met goed opneembare, synergetische en pure grondstoffen. Voor de leek geef ik altijd graag het voorbeeld van magnesium. Dit mineraal heb je namelijk in verschillende vormen. Een oxide-vorm zal je in ons gamma nooit vinden aangezien deze niet goed wordt opgenomen en lichaamsvreemd is.”

Toekomst van voedingssupplementen

Voedingssupplementen worden door sommigen wel eens afgeschilderd als nutteloos. “Verbazend eigenlijk want er zijn ondertussen zoveel studies die het nut ervan aantonen”, dixit Dejonghe tot slot. “We merken bovendien dat steeds meer artsen en apotheken ook de positieve impact ervaren bij hun patiënten of klanten. Er zijn zoveel mooie cases waarbij supplementen de oorzaak van problemen kan aanpakken. Bij het brede publiek zien we ook een grotere bewustwording rond een gezonde levensstijl en gezondheid in het algemeen. Er is steeds meer aandacht voor gezonde voeding en het belang van beweging. Mensen zoeken ook steeds meer naar natuurlijke producten om de oorzaak van het probleem aan te pakken, eerder dan te grijpen naar medicijnen die de symptomen onderdrukken. Zowel preventief als curatief worden supplementen frequent ingezet met zeer mooie resultaten. Het grote voordeel van voedingssupplementen is ook dat ze geen of nauwelijks bijwerkingen geven.”