De Klaproos Foto: Joren De Weerdt

May (60) moet op doktersadvies bloemenwinkel De Klaproos sluiten

Bloemenwinkel De Klaproos in Mol-Millegem sluit na 31 jaar de deuren. Het was het levenswerk van May Segers (60), maar ze moet er om gezondheidsredenen nu mee stoppen. “De mensen konden bij ons niet alleen terecht voor een bloemetje, maar ook om hun hart te luchten.”

Het is een komen en gaan van trouwe klanten bij De Klaproos in de Milostraat wanneer we May opzoeken. Tijdens de laatste openingsdag wil iedereen nog snel een mooi boeket scoren.

“Ik heb onze zaak altijd met hart en ziel gedaan en vooral veel mensenkennis opgedaan”, zegt May. “Mensen lezen, daar ben ik enorm goed in. Vaak weet ik al op voorhand wat klanten gaan kopen.”

Uitstervend ras

De beslissing om op doktersadvies te stoppen lag al langer op tafel. “Mijn gezondheid laat het niet meer toe om de winkel voort te zetten”, legt May uit. “Het beroep van bloemist is een uitstervend ras en wordt nog te vaak onderschat. Er kruipt veel tijd en energie in de verwerking en verzorging van bloemen.”

Een moedige maar ook moeilijke stap, die niet in één keer is genomen. “Mijn man Kris had banners laten maken om ons afscheid aan te kondigen in de etalage, maar het heeft toch enkele dagen geduurd voor we ze konden ophangen. Onbewust hield ik dat tegen, maar uiteindelijk had ik geen keuze.”

Doorheen de jaren bouwde May samen met haar man Kris een bijzondere band op met haar klanten. “Er zijn zelfs klanten die intussen onze vrienden geworden zijn”, zegt ze. “Kinderen die vroeger meekwamen met hun ouders, komen nu zelf een roosje halen voor hun lief.”

Dat De Klaproos gemist zal worden, maken de honderden reacties op sociale media snel duidelijk. “Die reacties had ik niet verwacht en maken me emotioneel”, vertelt May wanneer ze naar haar smartphone grijpt om de berichtjes te bekijken.

“Als mensen berichtjes sturen waarin ze je herinneren aan het bruidsboeket dat ik vijftien jaar geleden voor hen gemaakt heb, dan doet dat enorm veel deugd”, zegt May emotioneel.

Een mooi gebaar dat meteen de bijzondere band tussen May en haar cliënteel duidelijk maakt. “De jarenlange vriendschap en het respect dat je van je klanten krijgt, zijn onbetaalbaar. Mensen konden bij ons niet alleen terecht voor een bloemetje, maar ook om hun hart te luchten. Daar maak ik graag tijd voor.”

Voor het eerst kerstshoppen

Nu de winkel sluit, kan May stilaan beginnen dromen van andere prioriteiten. “Het zal de eerste keer zijn dat ik samen met mijn man op het gemak een koffie kan gaan drinken of ga kerstshoppen”, glundert May. “Dat is nog nooit gelukt en we kijken er enorm naar uit om zulke dingen te ontdekken.”