Het drinkwater dat thuis uit onze kraan stroomt, moet ergens vandaan komen. Daarvoor heeft Pidpa verspreid over de provincie in totaal elf waterproductiecentra (WPC). Dat van Herentals ligt al 85 jaar op Haanheuvel, in het groen achter de sportterreinen van Sport Vlaanderen. De drinkwatermaatschappij pompt grondwater op via een twintigtal watervangputten van 30 tot 60 meter diep, die vooral in de bossen tegenover het WPC liggen – het zogenaamde waterwingebied. Dat grondwater wordt in het omvangrijke productiecentrum vervolgens in verschillende stappen gezuiverd tot drinkwater. De installaties verwerken op die manier zowat 16.000 kubieke meter water per dag.
In navolging van onder andere de WPC’s in Essen (in gebruik) en Oud-Turnhout (in gebruik in 2025) wil Pidpa nu ook de installaties in Herentals vernieuwen. De plannen houden de volledige afbraak van het bestaande centrum en aanhorigheden in, en de bouw van een compleet nieuw productiecentrum. Ook de waterwinning zelf wordt integraal vernieuwd. De reden is enerzijds dat de bestaande infrastructuur verouderd is en verspreid ligt over meerdere gebouwen. Anderzijds wil Pidpa nieuwe duurzame inzichten en technieken integreren in de productie van water. Zo wordt het gebruik van chemicaliën bij de zuivering bijna volledig gebannen en vervangen door biologische ontijzering, desinfectie met UV-licht en luchtinfiltratie in het water. Voor de plannen heeft het nu een omgevingsvergunning aangevraagd.
Levering verzekerd
De bedoeling is om vlak bij de huidige installaties in de bossen nieuw watervangputten te boren, waarna de bestaande installaties volledig ontmanteld worden. Er komen vervolgens gloednieuwe leidingen naar het WPC. Dat nieuwe waterproductiecentrum komt zelf op de plaats van het bestaande. Daarvoor wordt eerst een deel van de huidige infrastructuur gesloopt om plaats te maken. Maar de Herentalsenaren moeten volgens Pidpa geen schrik hebben dat ze tijdens de bouwfases zonder drinkwater komen te zitten. Hoewel de helft van het WPC meteen uit dienst wordt genomen, blijft de andere tijdens de bouw gewoon doordraaien.
“Momenteel is er op de site een verouderde infrastructuur aanwezig, verspreid over het terrein”, klinkt het. “Deze infrastructuren zijn ondergronds verbonden middels een uitgebreid netwerk van kabels en leidingen. De verouderde infrastructuur wordt boven- en ondergronds afgebroken en verwijderd, en vervangen door één groot compact gebouw. Dat maakt dat een erg groot gedeelte van de oppervlakte op de site vrijkomt en een veel beperkter deel grondoppervlak opnieuw ingenomen wordt. Omwille van de leveringszekerheid van drinkwater kan de bestaande infrastructuur pas volledig afgebroken worden wanneer de goede werking van de nieuwe infrastructuur verzekerd is.”
Verder bevatten de plannen de bouw van een nieuw dienstgebouw voor het personeel en duurzame maatregelen zoals de aanleg van groendaken en het plaatsen van zonnepanelen. Aan het naastgelegen Hidrodoe wordt in dit dossier niet geraakt.