Bernard Van Steenberge Bakker Bernard. Foto: Inge Kinnet

Bernard schaalt zijn populaire bakkerij terug, met pijn in het hart: “16 à 18 uur per dag … Dat is niet langer verantwoord”

Een bakker die leeft voor zijn vak, dat is Bernard Van Steenberge van bakkerij Bernard in Gentbrugge. Het is dan ook met pijn in het hart dat de vijftiger wat afbouwt. Vanaf 15 januari gaat de bakker van zes naar drie openingsdagen in de week.

“Ik weet dat ik sommige klanten zal teleurstellen, maar het is niet anders”, stelt de 53-jarige Bernard Van Steenberge in een brief die sinds kort in zijn bakkerij op de Brusselsteenweg ligt. Veel klanten reageren geschrokken. In januari zal de bakker veertig jaar in de stiel zitten, waarvan 25 jaar als zelfstandige.

“Het is een van de mooiste beroepen die er zijn”, vindt Van Steenberge, die vooral bekend is voor zijn honderd jaar oude desem. “Er is veel vooruitgang maar het vele nachtwerk, bloemstof, zware en lange werkschema’s en weinig sociaal leven moet je erbij nemen.” Zo goed als alles is nog huisgemaakt bij bakkerij Bernard en dat vergt zijn tol na zoveel jaren.

Foto: Inge Kinnet

Ook de ongeziene prijsverhogingen en de onophoudelijke zoektocht naar personeel spelen mee. “Schema’s van 16 à 18 uur per dag, 7 op 7, zijn niet langer verantwoord voor de gezondheid”, schrijft Van Steenberge in de brief. “Daarom heb ik besloten om de winkel vanaf 15 januari alleen nog open te houden op maandag, woensdag en vrijdag, telkens van 7 tot 18 uur.”

Het aanbod van producten zal zo goed als ongewijzigd blijven. Alleen de belegde broodjes verdwijnen uit het assortiment.