J.V. en zijn vrouw J.V. en zijn vrouw werden opgepakt voor grootschalig witwassen van miljoenen euro’s. Foto: rr

Ondernemer (61) met gezin opgepakt voor witwassen van 5 miljoen euro: valse facturen, buitenlandse bedrijven en veel luxegoederen

Een Oost-Vlaamse ondernemer (61), die de bezieler is van het sportkledingbedrijf Jartazi, werd samen met zijn gezin in verdenking gesteld van grootschalige witwaspraktijken. Volgens het parket zou hij de voorbije tien jaar met valse facturen meer dan vijf miljoen euro onterecht verduisterd hebben.

De politie is maandagochtend in alle vroegte binnengevallen in de grote villa van zakenman J.V. (61) uit Denderleeuw. De vroegere zaakvoerder van het sportklerenmerk Jartazi groeide met zijn firma uit tot een grote speler in de Belgische sportwereld. Ze verkochten onder meer truitjes aan voetbalclubs zoals AA Gent, Sporting Lokeren en KV Mechelen.

In 2018 werd Jartazi overgenomen door buitenlandse investeerders, maar de dagelijkse werking van het bedrijf bleef in Belgische handen. Gewezen CEO J.V. ging zich sindsdien focussen op andere projecten, zoals de productie van jeansbroeken voor warenhuizen, en hij heeft ook een eigen immobedrijf.

De grootvader van drie kleinkinderen heeft dus een stevige reputatie opgebouwd binnen de ondernemerswereld, maar in juli 2022 bleek – eerder per toeval – dat hij ook in louche zaakjes verwikkeld zat. Tijdens een douanecontrole op de luchthaven van Zaventem bleek dat J.V., die vanuit het buitenland terug naar ons land reisde, in het bezit was van 72.550 euro cash.

Witwassen

De grote som contant geld werd onmiddellijk in beslag genomen, omdat er meteen aanwijzingen waren van witwassen. Het parket Halle-Vilvoorde en speurders van de federale politie zijn sindsdien in alle luwte een grootschalig onderzoek naar de man gestart.

De villa van J.V. waar de politie maandag binnenviel. Foto: Brent Saey

Een half jaar later blijkt volgens het parket dat J.V. op grote schaal geld onttrok aan de Belgische vennootschappen van zijn verschillende firma’s. Concreet deed hij dat door jarenlang valse facturen op te stellen aan zijn eigen vennootschappen. “Daarna werd het geld overgemaakt aan buitenlandse bedrijven, vanwaar de centen uiteindelijk terechtkwamen op de persoonlijke rekeningen van de verdachte”, zegt het parket. “Het geld werd nadien aangewend voor de aankoop van juwelen, voertuigen, vastgoed, vliegtuigreizen en andere luxegoederen.”

Volgens het parket werd op deze manier in totaal voor minstens 5,2 miljoen euro onttrokken aan zijn Belgische vennootschappen, omdat hij daar op 1 januari 2014 al mee begonnen was.

Ook dochters opgepakt

Opmerkelijk is dat niet alleen J.V. maandag gearresteerd werd, maar ook bijna zijn volledige gezin. Zo werd ook zijn echtgenote P.M. opgepakt, net als hun twee volwassen dochters, van wie eentje ook in een immokantoor werkt.

De politie viel tijdens vier huiszoekingen ook binnen in de verschillende firma’s van de zakenman. Daarbij werden verschillende juwelen en luxehorloges in beslag genomen. Tientallen bankrekeningen werden bevroren en er werden ook nog twee luxewagens getakeld.

Zowel de vader als de rest van zijn gezin werden intussen langdurig ondervraagd. Alleen de zoon van J.V. werd niet opgepakt. Volgens bepaalde bronnen zou die momenteel in Dubai verblijven.

Vrij onder voorwaarden

De vier familieleden werden dinsdag allemaal voorgeleid bij de onderzoeksrechter, die moest beslissen of ze al dan niet naar de gevangenis moesten. Uiteindelijk werd beslist dat ze naar huis mochten, maar dat ze zich aan strikte voorwaarden moeten houden. Het parket benadrukt ook dat ze alle vier wel degelijk in verdenking zijn gesteld, en dat het onderzoek nog volop verder gaat.

Mocht het dossier later voor de rechtbank komen, riskeren de gezinsleden in theorie tot vijf jaar celstraf en een geldboete van honderdduizenden euro’s. Zowel bij de firma van J.V. als bij zijn eigen familie wenste dinsdag niemand te reageren op de arrestaties.