Clipboard,,Laptop,And,Black,Woman,Writing,In,Clothing,Store,Working Foto: Shutterstock

Nog nooit zoveel zelfstandigen tevreden met hun job

Nog nooit waren zoveel zelfstandigen tevreden met hun baan. Ruim de helft ervaart geen knelpunten. Zelfstandigen zijn namelijk vaker gemotiveerd dan werknemers en hebben meer leermogelijkheden. Dat stelt de werkbaarheidsmeting, een peiling van Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen en diens onderzoekspoot Stichting Innovatie & Arbeid.

De SERV meet sinds 2004 elke drie jaar de kwaliteit van jobs voor werknemers. In 2007 voegde de raad ook zelfstandigen toe aan de poel. Dit jaar gaven 1.788 zelfstandigen in Vlaanderen hun input. Een job is ‘werkbaar’ als er geen klachten zijn over stress, motivatie, leermogelijkheden en de balans tussen werk en privé. In 2023 is 52,5% van de zelfstandigen positief over alle domeinen. In 2007 was dat nog 47,7%, terwijl de tevredenheid bij werknemers eerder stabiliseert.

“Omdat zelfstandige ondernemers werken voor zichzelf ontstaat spontaan het beeld dat zij sterk gedreven zijn in wat ze doen”, aldus de SERV. “De cijfers bevestigen dit. Negen op de tien is gemotiveerd aan de slag.” Met leerkansen gaat het nog beter. 97,3% is opgezet met de mogelijkheden.

Werk-privébalans doet het minder goed

Toch zijn er nog enkele struikelblokken. Werkstress en de werk-privébalans scoren duidelijk minder goed. Ruim een derde ervaart te veel stress. Opvallend: dat probleem is het grootst bij zelfstandigen met werknemers (44x%). Zij kampen met meer verantwoordelijkheden en administratie dan ondernemers zonder personeel.

De werk-privébalans gaat er wel op vooruit. Hoewel nog steeds 29,7% worstelen met die combinatie, is dat toch al vijf procentpunten minder dan in 2007. Het gemiddeld aantal werkuren daalde in die periode van 56,8 per week naar 52,2. Er lijkt dus een mentaliteitswijziging op gang gekomen.

De verbeteringen zijn volgens de SERV te verklaren dankzij het beleid dat meer aandacht geeft aan werkbaar werk. “Tegelijk tonen ze ook aan dat de rit nog niet gereden is aangezien nog heel wat werknemers en zelfstandige ondernemers met één of meerdere werkbaarheidsproblemen blijven kampen”, sluit het persbericht af.