Kenny Van Damme en Kimberly. Foto idh

Uitbater Kenny (28) zet populaire rage room even on hold na klachten van buren

Kenny Van Damme (28) opende begin oktober het allereerste sport- en recreatiecafé in Halle als een van de winnaars van de wedstrijd Win je Zaak. Naast dartsen, bijlwerpen, biljarten en kaarten was een rage room een van de speerpunten van zijn nieuwe zaak Lotj A Goen in de Molenborre. Maar na twee maanden besliste Kenny zelf om de rage room te sluiten na klachten van buren.

“Een rage room is een plek waar mensen een half uur tijd krijgen om letterlijk alles kort en klein te slaan, in veilige omstandigheden uiteraard zonder dat ze zich daarbij kunnen bezeren en zonder dat ze er mee moeten inzitten iets waardevols stuk te maken. Een rage room is hier speciaal voor ingericht met spullen die anders toch in het containerpark belanden”, vertelt Kenny.

“Zo’n rage room lucht ongelooflijk op. Een tijdje geleden kreeg ik van mijn vrouw voor mijn verjaardag zo’n sessie in een rage room cadeau in Gent. Het eerste wat ik tegen mijn vrouw zei toen we terug buiten stonden, was zoiets in Halle nog mankeerde. Toen niet veel later de oproep kwam voor de wedstrijd Win je Zaak, heb ik meteen een voorstel ingediend.”

Om het leefbaar en rendabel te houden, trok Kenny Van Damme het concept open naar een echte recreatiebar. Ook gewoon iets komen drinken is mogelijk. “Ondertussen zijn we twee maanden verder en de reacties zijn echt heel positief van de bezoekers”, vertelt Kenny. “Alleen krijg ik voortdurend opmerkingen van mijn buren die in de appartementen boven de zaak wonen over het lawaai die de rage room veroorzaakt. Ik heb al geprobeerd om geluidsdemping aan te brengen maar het helpt onvoldoende. Het aantal rage rooms in België kan je overigens op een hand tellen. Veel expertise is er dus niet.”

Rage room even in de koelkast

“Ik heb een vergunning voor de rage room en ben met alles in orde. Maar toch heb ik nu zelf op eigen initiatief beslist om de rage room even on hold te zetten. Voor alle duidelijkheid: dat was niet omdat ik verplicht werd maar omdat ik dit zelf zo wil”, zegt Kenny. “Ik wil geen ruzie met mijn buren. Met een goede verstandhouding kom je uiteindelijk veel verder. Het was zeker geen gemakkelijke beslissing, want ik krijg nog elke dag aanvragen van mensen die willen komen naar de rage room en ik moet hen voorlopig teleurstellen.”

(De tekst gaat verder onder de foto)

Kenny Van Damme. Foto idh
Foto: idh

“Met uitzondering van de rage room blijven alle andere activiteiten in Lotj A Goen gewoon doorgaan”, zegt Kenny Van Damme. “Wie zin heeft in een potje bijlwerpen, dartsen of biljart blijft welkom. Ondertussen hebben we de rage room omgevormd tot een keuken zodat mensen hier nu ook een snelle hap kunnen eten. En ik ben van plan om de ruimte die ik nu nog over heb in te richten als een binnenspeeltuin voor kinderen. Zo kan jong en oud in Lotj A Goen terecht.”

En wat dan met de rage room? “Ik besef dat een rage room geïntegreerd binnen de muren van de huidige zaak niet evident is omwille van overlast voor de buren. Maar ik wil het idee van een rage room waar alles mee begon ook niet zomaar laten varen”, zegt Kenny. “Dus ben ik nu op zoek naar een loods, een garage, een kelder of een leegstaand pand zonder veel buren waar ik de rage room op bepaalde data in de maand kan organiseren. Ik moet er groepen kunnen ontvangen en hen nadien even kunnen laten bekomen. Dit alles liefst niet te ver weg van Lotj A Goen. Bij deze lanceer ik graag een oproep naar mensen die me bij het vinden van zo’n locatie zouden kunnen helpen.”

Omdat Lotj A Goen ten slotte een van de winnaars van Win je Zaak was en van de stad het fiat kreeg, zit Kenny binnenkort ook samen met het stadsbestuur om de evolutie verder te bespreken.