Liesbet Allaer Het breiwerklabel van Liesbet Allaer (51) werkt uitsluitend met restjes wol van fabrikanten. Foto: IF

Liesbet (51) geeft restjes wol tweede leven met eigen breiwerklabel: “Ik vroeg me af wat er met al die overschotjes gebeurde”

Met haar breiwerklabel Leselles verovert Liesbet Allaer (51) uit Denderhoutem steeds meer de Europese markt. In 2019 richtte ze het bedrijf op, maar intussen staan na Nederland ook Frankrijk en Duitsland klaar om veroverd te worden. Wat de producten van Liesbet zo bijzonder maakt? “Ze zijn allemaal gemaakt van restjes wol.”

Eerder was ze zelf al eens een decennium lang uitbaatster van een kledingzaak, maar in 2019 besloot Liesbet Allaer om het over een andere boeg te gooien. “Het kriebelde om een nieuwe zaak op te starten en ik had al de nodige ervaring opgedaan in mijn kledingwinkel”, zo begint ze haar verhaal.

“Alles is begonnen bij een conceptwinkel in Aalst. Die moest door corona uiteindelijk de deuren sluiten, maar intussen was de trein vertrokken. Daarom besloot ik om verder te gaan met Leselles.”

Portugal en Italië

“Ik ben begonnen met twee lijnen van sjaals, genoemd naar mijn kinderen Jille en Hélène”, zo gaat Liesbet verder. “Vanaf het begin was het duidelijk dat ik zou werken met restjes wol. Die idee ontstond nadat een vriendin mij eens had meegenomen naar haar breifabriek. Ik was daar zo verwonderd van al die kleuren wol dat ik mij afvroeg wat er met de overschotten werd gedaan. Ik vroeg dan of ik die mocht gebruiken en zo is de bal aan het rollen gegaan.”

“Ik kies wel voor kwalitatieve woloverschotten”, aldus de vrouw uit Denderhoutem. “Die blijven achter bij fabrikanten in Portugal en Italië. Met Leselles heb ik nu al zo’n 130 kleursoorten.”

Verbazingwekkend

De sjaals sloegen aan en geleidelijk kwamen er ook truien en mutsen in het assortiment. Vandaag heeft Leselles liefst zestig verkooppunten in België. “Ook in Nederland hebben we een markt”, zegt Liest trots. “We werken zowel voor particulieren als voor bedrijven.”

“Truien laten we meestal maken op bestelling, maar van de sjaals hebben we doorgaans een voorraad. Wanneer mensen aan mode denken, is Antwerpen de eerste stad waar ze aan denken, maar als ik dan zeg dat ik gewoon uit Denderhoutem kom, dan lijkt dat verbazingwekkend.”

In het assortiment truien en sjaals zijn zo’n 130 kleuren opgenomen. Foto: IF

Alle ontwerpen worden gemaakt in België, maar de productie gebeurt in Portugal en Italië. “Het was in het begin niet de bedoeling om met overschotten te werken, maar ondertussen is dat duurzaamheidsaspect wel belangrijk geworden. Zo wil ik bijvoorbeeld proberen om in de toekomst ook leveringen af te stemmen met andere producenten om zo transporten uit te sparen”, zegt Liesbet nog.

Niet meer alleen

Het is snel gegaan voor Leselles, de jongste jaren. “Ook in Frankrijk en Duitsland zijn er intussen gesprekken om mijn producten op de markt te brengen”, luidt het. “Ik zou graag elk jaar in een ander land willen uitbreiden. Daarom ben ik op zoek naar partnerschappen om het merk nog internationaler te maken. Het hoogtepunt is nog niet bereikt, denk ik, en net daarom is er versterking nodig, want op den duur kan ik dit niet meer alleen aan.”