merofix-71-1

Kristof en Koen brengen groeiversnelling bij Merofix

Enkele jaren geleden werkten ze nog samen bij 'het spoor'. Vandaag zorgen Kristof Christis en Koen Jacobs voor een sterke groei bij hun eigen bedrijf Merofix in Oudsbergen. Drie jaar na de overname is het personeelsaantal verdubbeld en de omzet met 165% toegenomen. De producent van stalen schroefdraadproducten is vastbesloten om door te stoten naar de Europese top en zoekt onder meer naar extra ruimte.

Kristof Christis is boekhouder-informaticus van opleiding. Hij maakte carrière bij de Belgische Spoorwegen, onder meer als machinist. Het was daar dat hij collega-machinist en elektromechanieker Koen Jacobs leerde kennen. Na heel wat overwegingen gingen ze samen van start met het bedrijf Rail 4 Rent, waarmee ze treinbestuurders en advies leveren aan spoorwegmaatschappijen. Die onderneming bestaat nog steeds, en doet het heel goed. Toch ging het duo op zoek naar een bijkomende uitdaging om hun ondernemende ambities in te vullen. Zo kwamen ze uit bij Merofix in Oudsbergen, een producent van materialen met schroefdraad, zoals ankerbouten, trekstangen, aanlaseinden en andere, aanverwante producten. De vorige eigenaars, Yvo en Marc Eerdekens, hadden geen opvolging en verkochten hun zaak aan het duo van K2. Precies 3 jaar later is het tijd om een eerste balans op te maken.

“We hebben de tijd genomen om de business goed te leren kennen”, vertelt Kristof Christis. “De producten, de leveranciers, de klanten, het personeel,… alles was nieuw voor ons. We zijn er stevig ingevlogen en hebben snel de juiste cadans opgepikt. Wat goed was hebben we behouden, wat beter kon hebben we direct doorgevoerd. Met succes, want het klantenbestand, de omzet én het aantal medewerkers is fors gegroeid. En dat puur door mond-tot-mondreclame, want commercieel zijn we nog niet echt naar buiten gekomen.”

Hoe Merofix is kunnen groeien? “We hebben op 3 jaar tijd best veel in beweging gezet”, aldus nog Christis. “We hebben het aanbod uitgebreid, alsook de dienstverlening die er rond gebeurt. We hebben zelf een aantal machines ontwikkeld die de verwerking van de basismaterialen automatiseert en versnelt. Koen is daar specialist in. Hij koopt oude, afgedankte machines op en bouwt ze om tot moderne, performante toestellen die in onze processen kunnen ingepast worden.”

Maar de voornaamste reden van de groei is nog iets anders… “We zeggen nooit ‘nee’ tegen een klant”, aldus de zaakvoerder. “Is het nu voor een paar stuks of voor duizenden: we zullen ons altijd flexibel opstellen en doen wat we beloven. Die houding heeft onze reputatie verstevigd, waardoor we mee kunnen groeien op het succes dat onze industriële en bouwgerelateerde klanten boeken.”

Koen en Kristof zijn vastberaden om de groeiversnelling vast te houden. “We blijven investeren in nieuwe machines en mensen. Er moeten nog een 5-tal collega’s bijkomen. En de ruimte begint stilaan te klein te worden. Hopelijk komt er voor al deze wensen weldra schot in de zaak”, besluit het duo van Merofix.