Veel is er niet meer geweten over die brouwerij Grisar. “We hebben in de ‘archieven’ gezocht naar info en naar oude recepturen van bieren, maar we hebben helaas bitter weinig gevonden”, zegt Karel. “Ik weet dat mijn grootvader, Georges Parmentier, aan de slag was bij brouwerij Grisar en dat hij deze ook overgenomen heeft. De sluiting ervan wordt gesitueerd rond 1966. Mocht iemand toch nog meer weten over de brouwerij, dan mogen ze altijd contact met ons opnemen. Dat zou heel fijn zijn.”
Net als z’n grootvader Georges houdt Karel erg van bier. “Het was altijd al een droom om in navolging van mijn opa een eigen bier te brouwen. We hebben Brewmine Tap uit Hasselt onder de arm genomen in onze zoektocht naar een eigen receptuur. Uiteindelijk kwamen we uit op een dobbel bockbier, dat we ook samen gebrouwd hebben op één dag.”
Unieke smaak
“Het is een bitterzoet bier, waarbij de karamel de boventoon voert”, aldus Karel. “We gaan het receptuur niet verklappen, maar er zit kandijsuiker is en we gestart met gevlokte rijst. Eigenlijk kan je dit bier nergens mee vergelijken en dat is nu net het unieke eraan. Met een alcoholpercentage van 7,2 procent is dit biertje makkelijk te drinken.”
Dochter Febe (17) ontwierp het etiket voor het flesje. “We hebben gekozen voor een opvallende kleur om het verschil te maken”, zegt Karel. “Wie ons bier in de rekken ziet staan, weet meteen dat het van ons is. ‘Twee werelden, één smaak’ staat op het etiket vermeld. Daarmee verwijs ik naar de manier van brouwen. Er is veel met de hand gedaan in het proces, maar anderzijds kwam er ook enige automatisatie aan te pas.”