Eerst de algemene resultaten van de maandelijkse conjunctuuranalyse: de slagkracht van de Limburgse economie neemt verder af. Het is vooral de bouw die het gemiddelde ondernemersvertrouwen naar beneden sleurt. De industriebouw krijgt klappen, maar dat is nog niets vergeleken met de residentiële nieuwbouw. De daling in het aantal vergunningsaanvragen is historisch laag, waardoor de orderboekjes helemaal opdrogen. Andere sectoren waar het minder goed gaat: de automobielsector (vooral personenwagens) en het toerisme (dat moet inleveren na een absoluut topseizoen). En ook de arbeidsmarkt zakt verder weg: het aantal werklozen stijgt en de vacatures nemen af. We mogen spreken van een stabiel verhaal in de export en in het aantal starters.
Groep Jam klaagt niet
Even uitgelicht: de automobielsector, die vooral deelt in de algemene malaise door de dalende investeringsbereidheid van de particuliere consument. “Het totale aantal bestellingen loopt inderdaad terug, wat een tendens is in de hele sector”, weet Philippe Djemmali, Sales Manager bij Groep Jam (Hasselt, Lommel en Bree). “Al merken we wel dat wij met Groep Jam ons marktaandeel in het premium-segment kunnen vergroten. Dat heeft vooral te maken met de grote vraag naar (semi-) elektrische voertuigen, en dit onder invloed van de fiscaliteit. Merken die een voorsprong hebben in dit gamma, zoals Mercedes-Benz, plukken nu de vruchten. Ze weten de KMO’s te overtuigen om met deze voertuigen hun wagenpark te vergroenen en zo aan de wettelijke duurzaamheidsverplichtingen te voldoen.”
Inflatie doet de das om
Dat alles neemt niet weg dat Voka Limburg de toekomst voor de totale Limburgse economie somber tegemoet ziet. “De hoop op een opleving op korte termijn is de kop ingedrukt”, weet gedelegeerd bestuurder Johann Leten. “Hiervoor zal moeten gewacht worden tot de jaarwisseling, maar dan mogen de huidige internationale conflicten de inflatie niet opnieuw nieuw leven inblazen. Het Planbureau voorspelt dat de inflatie tegen februari opnieuw 4% zal bedragen en de rest van het jaar op dat niveau zal blijven hangen. Als we daar de indexering aan koppelen, zal de gemiddelde loonkost per gewerkt uur met 18% zijn toegenomen op 3 jaar tijd. Maak dan maar eens de rekening voor elk bedrijf dat personeel tewerkstelt…”