Leuven krijgt wel eens de kritiek dat het er uitpuilt van de fastfood. Maar tussen al die studentikoze restaurants duiken de jongste jaren steeds meer culinair hoogstaande pareltjes op. Niet in het minst EssenCiel van Niels Brants (33). Vier jaar geleden ontving de toen nog twintiger al een eerste Michelinster. Maandag werd hij door Gault&Millau ook gekroond tot Jonge Chef van Vlaanderen. Restaurant EssenCiel zelf stijgt ook van een 15 naar een 15,5, net als die andere recente Michelinster in Leuven EED. De twee leggen zo stilaan het vuur aan de schenen van het béste Leuvense restaurant volgens Gault&Millau. Dat is nog steeds Couvert Couvert, al daalt de zaak van eigenaar Wouter Vandenhaute wel van 16,5 naar 16.
Nog zo’n sterke nieuwkomer in Leuven is restaurant Furbetto op de Naamsesteenweg. De keuken van dertigers Jasper en Gust opende pas in maart, maar reserveren bleek er de voorbije maanden al een absolute must. Terecht blijkt nu, want ze krijgen van Gault&Millau meteen een 13 voor hun hedendaagse gerechten. Ook La Filosofia uit de Parkstraat komt (op)nieuw binnen in de ranking met een 12. Cum Laude bevestigt hun stijging van vorig jaar en stijgt verder van een 13,5 naar een 14.
Ook elders in de regio is er heel wat lekkers te vinden. Zo behoort Atelier Noun in Leefdaal zo stilaan tot de culinaire top. Het restaurant krijgt van de Gault&Millau een half puntje meer dan de voorbije jaren, en stijgt tot 15. Wald in Rotselaar en L’Oh in Tielt-Winge stijgen beiden tot 14. Gloednieuw restaurant Manilah in Keerbergen kan meteen bekoren en krijgt een 12.
In Vaalbeek zorgt de conceptvernieuwing van restaurant Bibliotheek met de nieuwe naam Bibois dan weer voor een nieuwe notering in de Gault&Millau, met een 12. En ook Hoeilaart krijgt er een nieuwe topper bij, met restaurant La Ligne Rouge dat dit jaar vanuit Lasne naar de Terhulpensesteenweg verhuisde. De verhuis bracht wel een daling van een 15 naar een 14 met zich mee.
Het allerfijnste eten is in Oost-Brabant volgens Gault&Millau nog steeds te vinden bij Alain Bianchin in Overijse of Colette De Vijvers in Averbode. In Tienen blijft Melchior met een 15 de absolute place to be, maar is er ook een sterke nieuwkomer. Gastronomisch visrestaurant Cotto kan twee jaar na de opening een plaats in de Gault&Millau bemachtigen met een mooie 13. Ze zijn daarmee samen met Furbetto in Leuven de hoogste nieuwkomer in de regio.
Gooik is maar een kleine gemeente, en toch vallen er meteen twee stijgers te noteren in de nieuwe culinaire gids van Gault&Millau. Zowel restaurant De Verleiding op de Ninoofsesteenweg in Leerbeek als restaurant Popelier in de Populierenstraat in Gooik zagen hun score elk met een punt de hoogte in gaan.
Verdwenen uit de ranking zijn dit jaar Ter Bogaerde in Aarschot, Bistro Tribunal in Leuven, Lust Bold Bistro in Tildonk, en ook Bistro De Vijvers in Averbode, dat dit jaar overgelaten werd.
Ook Brusselse restaurants doen het goed
In het Brussels Gewest zijn er liefst twintig zaken die voor het eerst een vermelding krijgen in de culinaire gids. In de Noordrand gaat het om twee zaken die voor het eerst in de gids zijn opgenomen: Clash in Merchtem (12/20) en Sapor in Vilvoorde (13/20). In deze laatste brengt meesterkok Marc Clement (62) de klanten op het hoogste culinaire niveau. Dat mag je ook letterlijk nemen.
“Onze klanten dineren op de twaalfde verdieping van de Living Tomorrow Innovatiecampus, met een uniek zicht op bruisend Brussel”, zegt chefkok Marc van Sapor. “Je kan bij ons culinair genieten in de unieke huiselijke setting van het Miele Cooking Lab, waar de nieuwste kooktechnieken worden toegepast.”
In onze regio is naast Sapor, ook Resto & Dine Clash uit Brussegem (Merchtem) nieuw bij Gault&Millau. Chef Frederique Drappier startte de zaak in 2011 op en had voordien al heel wat ervaring als kok opgedaan in de Brusselse Tennisclub (BTC) in Wemmel.
Van waar de naam Clash komt? “We zochten een naam die goed ‘bekt’. Clash: dat is niet alleen een confrontatie – in ons geval een aangename met de Belgische keuken – maar ook een ‘ne clash mostaad’ (een klets mosterd) bijvoorbeeld. Meer heeft een goed stuk vlees niet nodig”, antwoordde Frederique tijdens een interview toen hij de zaak opstartte.