Lieven De Prins Zaakvoerder Lieven De Prins trekt met zijn immokantoor naar de Mercatorstraat. Foto: yjs

Na 23 jaar trekt Immo De Prins weg uit Reinaert Galerij: “Panden in verbouwplannen zijn niet ruim genoeg voor ons”

Immobiliënkantoor Immo De Prins verlaat na meer dan twee decennia hun pand in de Reinaert Galerij in Sint-Niklaas. Vanaf 2025 wordt de winkelgalerij omgebouwd tot een openluchtdoorsteek met daarbij ook enkele winkelpanden, maar die zijn te klein voor de vastgoedmakelaar. Op 1 januari 2024 doen zaakvoerder Lieven De Prins en zijn team hun intrede in een nieuwe zaak in de Mercatorstraat.

De Reinaert Galerij is al jaar en dag een zorgenkindje voor het Sint-Niklase stadsbestuur. Om de vele leegstaande panden in te vullen, kocht de stad een groot deel van de panden op om er vanaf 2025 een nieuwe publieke openluchtdoorsteek voor fietsers en voetgangers te realiseren.

De winkelpanden tussen de Collegestraat en de Stationsstraat verdwijnen, terwijl er aan de toegangen langs de Grote Markt en in de Stationsstraat acht winkelpanden zullen blijven. Alle overgebleven handelaars uit het winkelcomplex kregen de kans om naar een van die panden te verhuizen, maar daar gaan ze bij Immo De Prins niet op in.

“Nu een verhuis niet meer afwendbaar is, kiezen we ervoor om andere oorden op te zoeken”, zegt zaakvoerder Lieven De Prins (57). “Zo komt er na 23 jaar een einde aan onze tijd in de Reinaert Galerij. Toen we ons aan het begin van het millennium hier vestigden, zeiden veel mensen dat we ons wegstaken, maar we hebben ons hier al die tijd goed gehad. De panden die in de plannen werden getekend, zijn voor ons niet ruim genoeg. Daardoor beslisten we uiteindelijk om naar een andere locatie te verhuizen. Ik wou koste wat kost in het centrum van de stad blijven, al zag ik een pand op de Grote Markt dan ook weer niet zitten door de aankomende heraanleg. Uiteindelijk ben ik bijzonder blij dat we in de Mercatorstraat een mooi en geschikt alternatief hebben gevonden.” (Lees verder onder de foto)

Immo De Prins is een van de weinige vaste waarden die jaar en dag in de winkelgalerij terug te vinden was. Foto: yjs

Lieven gelooft sterk in de slaagkansen van de opwaardering van de winkelgalerij. Volgens de vastgoedmakelaar was een drastische verandering van de invulling dan ook onafwendbaar. “Je ziet overal dat galerijen en gaanderijen het steeds moeilijker hebben en dat is ook hier het geval”, aldus Lieven.

Wietgeur in kantoren

“De hoge kosten en de verouderde uitstraling hebben het vooral de laatste acht jaar niet makkelijk gemaakt voor heel wat ondernemers hier”, klinkt het nog. “Ook de overlast werd schering en inslag. Het gebeurt steeds vaker dat jongeren hier hun afval achterlaten voor de deuren of luidruchtig zijn. Soms ruiken we de wietgeur tot in onze eigen kantoren. Daar moest iets aan gebeuren, dat was overduidelijk.”

Dat de galerij voor een deel wordt opgenomen in de winkelwandellus, vindt Lieven een goede zaak. “Je hoort soms ook dat mensen dat groen als onverzorgd of onkruid zien, maar in mijn optiek is zo’n doorgang beter dan een resem lege panden”, besluit Lieven.

Zo moet de nieuwe Reinaert Galerij er straks uitzien. Foto: Stad Sint-Niklaas