De Onze-Lieve-Vrouwestraat is net voor de feestdagen helemaal vernieuwd. “Voor winkel-wandelaars is het veel fijner om hier te kuieren”, zegt winkelierster Katrien Geerinckx. — © Dirk Vertommen De Onze-Lieve-Vrouwestraat is net voor de feestdagen helemaal vernieuwd. “Voor winkel-wandelaars is het veel fijner om hier te kuieren”, zegt winkelierster Katrien Geerinckx. Foto: Dirk Vertommen

Investering van ruim 3,8 miljoen euro maakt autoluwe winkelkern compleet: handelaars reageren tevreden

Na anderhalf jaar werken, is de vernieuwde Onze-Lieve-Vrouwestraat in het centrum van Mechelen maandag opengesteld. Door de herinrichting maakt ze voortaan zichtbaar deel uit van de autoluwe winkeldriehoek met ook de Bruul en de IJzerenleen. Alles samen is met de totale herinrichting van de winkelstraat een investering van meer dan 3,8 miljoen euro gemoeid. De handelaars zijn tevreden tot superblij over het resultaat, al plaatst een van hen ook een kritische kanttekening.

In maart 2022 gingen de werkzaamheden aan de Vijfhoek van start. De voorbije maanden is de winkel-wandelstraat afgewerkt tot aan de Korenmarkt. Autoverkeer, behalve bussen, taxi’s en andere vergunninghouders, is er voortaan tussen 11 en 18u niet meer welkom. Dan is de Onze-Lieve-Vrouwestraat autoluw. Langparkeren in de buurt kan in parking Hoogstraat, parking Lamot in de Guldenstraat en in parking Bruul op de Hendrik Speecqvest.

In de Gebroeders Verhaegenstraat zijn er wel acht plaatsen waar je voor een euro gedurende 45 minuten kan kortparkeren voor een snelle boodschap. Het weren van de auto in de winkel-wandelstraat zelf maakt dat er meer ruimte is voor voetgangers en fietsers. “Met de vele unieke winkels en boetiekjes heeft de Onze-Lieve-Vrouwestraat een uniek karakter in onze stad. Dankzij deze herinrichting is de winkeldriehoek compleet en nog aangenamer”, vertelt Greet Geypen (Vld-Groen-m+), schepen van Economie.

(De tekst gaat verder onder de foto)

 

Foto: Dirk Vertommen

De timing is volgens de schepen perfect. “Met de kerstperiode voor de deur en daarna de solden kunnen onze handelaars hun klanten in de beste omstandigheden ontvangen”, zegt Geypen. Eerst staat nu vrijdag 24 november Local Friday nog op het programma, met de officiële opening van de straat en het aansteken van de kerstverlichting. Samen met Pidpa heeft de stad ruim 3,8 miljoen euro geïnvesteerd in het project, waar ook de charmante waterstraatjes naar het Dijlepad deel van uitmaken.

Meer groen en zitbanken

“Gescheiden riolering en meer mogelijkheden voor het infiltreren van regenwater maken de straat klaar voor de toekomst. Met 350 vierkante meter extra ontharding dankzij de aanleg van plantvakken en tegeltuintjes, 21 bijkomende bomen en meer dan 3.500 planten oogt de straat straks groener dan ooit”, vertelt Patrick Princen (Vld-Groen-m+), schepen van Openbare Werken. Over heel het traject wisselen plantvakken en zitbanken elkaar af.

(De tekst gaat verder onder de foto)

 

Yves Janssens van koffiebar Kaffee-Ine. Foto Dirk Vertommen
Yves Janssens van koffiebar Kaffee-Ine. Foto: Dirk Vertommen.

Al komt de vergroening in het net afgewerkte gedeelte tussen de kerk en de Korenmarkt voorlopig nog niet zo tot uiting. “De vernieuwing is sowieso een verbetering. Ik vind het alleen nog een beetje kaal”, zegt Yves Janssens, uitbater van koffiebar Kaffee-Ine. Dat de straat voortaan autoluw is, schrikt hem niet af. “Helemaal niet. Dat vind ik echt een verbetering. Het winkelaanbod blijft ook groeien”, vertelt Janssens.

Een van die nieuwkomers is Katrien Geerinckx, een architecte die in de verkoop belandde. Afgelopen zomer opende zij in de Onze-Lieve-Vrouwestraat haar kinderschoenenwinkel De Kopvoeter. “Ik had geluk. Toen ik mijn winkel opende, was de aannemer de stoep voor mijn winkel aan het voegen”, zegt ze.

Het eindresultaat mag er wezen, vindt ze. “Ik ben superblij. De herinrichting geeft onze straat een heel frisse sfeer. Voor winkel-wandelaars is het veel fijner om hier te kuieren. Daarvoor fietste ik hier zelf snel door”, vertelt Katrien. Ook de duidelijkere connectie met de Bruul en de IJzerenleen bevalt haar. “Dat is heel fijn. Als opstartende zaak ben ik ook zeer tevreden over de verkoop.”

(De tekst gaat verder onder de foto)

 

Katrien Geerinckx van kinderschoenenwinkel De Kopvoeter. Foto Dirk Vertommen
Katrien Geerinckx van kinderschoenenwinkel De Kopvoeter. Foto: Dirk Vertommen

Weg terugvinden naar stad

Guy Van Lint van Taro’s Boetiek is een vaste waarde in de winkelstraat. Ook hij is tevreden over zijn nieuwe straat, maar over de mobiliteit is hij dat allerminst. “De straat is heel mooi, perfect. Het is alleen spijtig dat veel van onze klanten de weg naar Mechelen nog niet hebben teruggevonden”, zegt Guy. Hij verwijst naar het eenrichtingsverkeer op de vesten. “Zowat 80% van mijn cliënteel komt van buiten Mechelen. Voor klanten uit randgemeenten zoals Bonheiden en Keerbergen moeten ze de vesten gebruiksvriendelijker maken”, legt Guy uit.

(De tekst gaat verder onder de foto)

 

Guy Van Lint. Foto Dirk Vertommen
Guy Van Lint van Taro’s Boetiek. Foto: Dirk Vertommen

Het autoluwe karakter van de straat ziet hij net zoals zijn collega’s niet als een probleem. De autoluwe binnenstad krijgt in Mechelen al jaren vorm. “Hierdoor bouwen we verder aan een rustige, verkeersveilige en aaneengesloten handelskern waar voetgangers en fietsers alle ruimte krijgen. Automobilisten kunnen hun auto op wandelafstand parkeren. Als ze al geen gebruikmaken van onze gratis shopping shuttles en de bootshuttle vanaf parking Keerdok”, zegt Alexander Vandersmissen (Vld-Groen-m+), schepen van Mobiliteit.