Aquacultuur is een brede sector, die gaat van het onshore kweken van zeewier en vis over de verwerking van mosselen en oesters tot de ontwikkeling van (data)technologie om al die activiteiten makkelijker en duurzamer te maken.
Sylvie Becaus, gedelegeerd bestuurder van de Vlaamse Visveiling (onderdeel van EFC), is overtuigd van het belang van aquacultuur, ook voor de traditionele visserij. “De traditionele visserij heeft het niet makkelijk en is de omslag aan het maken naar een duurzame, vernieuwende sector, visserij 2.0, zeg maar”, aldus Becaus. “Aquacultuur vervangt de traditionele visserij niet, integendeel, de twee zijn complementair en kunnen elkaar versterken. Aquacultuurconcessies maken bijvoorbeeld gebruik van hetzelfde type sensoren en dataprocessors, maar ook in de verwerking en verkoop van de producten is er complementariteit met de visserij”.
Nood aan begeleiding
De investering in topinfrastructuur op de Oostendse Vismijnsite, mee mogelijk gemaakt dankzij het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, is dus zeker geen overbodige luxe. Innovaties in de aquacultuur krijgen er zo alle kansen, terwijl ook de traditionele visserij op die manier nieuwe ideeën binnentrekt.
Maar topinfrastructuur alleen is niet genoeg. Jonge, innovatieve bedrijven hebben ook nood aan begeleiding en een sterk ecosysteem om een plaats op de markt te veroveren en te kunnen doorgroeien. “Met de realisatie van Marifish.Inc doen we waar we sterk in zijn”, zei minister Hilde Crevits bij de opening. “We bundelen in Oostende de krachten met heel wat partners. Dit wordt een bruisende plek met aanbod van zeewater voor innoverende bedrijven zoals voor de kweek en de verwerking van zeewier, voor het verkoopklaar maken van mosselen en oesters, voor ondersteunende projecten bij zeevisserij. Maar er is meer: startende of groeiende bedrijven kunnen rekenen op professionele coaching en een leerstoel met laboratoria en een heuse zeewaterinstallatie. Op die manier versterken we onderzoek, innovatie en ondernemen binnen visserij, aqua- en maricultuur.”
Kruisbestuiving
Voka – Kamer van Koophandel West-Vlaanderen en POM West-Vlaanderen deden al ervaring op met de uitbouw van Brugge.Inc in Brugge. Gedelegeerd bestuurder Bert Mons van Voka West-Vlaanderen: “De combinatie van infrastructuur met intensieve coaching en een ondernemende community is in Brugge een ijzersterke formule gebleken”, aldus Mons. “We willen die expertise ook hier inzetten en startende en groeiende ondernemingen in de nichemarkt van aquacultuur ondersteunen. Door hen te coachen en in contact te brengen met corporates en de traditionele visserij, kunnen ze niet alleen sneller naar de markt doorstromen maar leggen we meteen ook de basis voor nieuwe synergieën en innovaties.”
De jonge ondernemingen kunnen bij Marifish.Inc ook rekenen op wetenschappelijke ondersteuning, niet alleen door de nabijheid van topkennisinstellingen in de buurt maar ook dankzij de samenwerking met een wetenschappelijk comité. “Vanuit de UGent willen we Marifish alvast actief ondersteunen, ook via ons levenslang leren programma”, bevestigt Margriet Drouillon. Zij is businessdeveloper aquacultuur en blue life sciences aan de UGent.
Alle troeven in handen
Oostende heeft hiermee alle troeven om de aquacultuursector in Vlaanderen definitief op de kaart te zetten en innovatie in de traditionele visserij binnen te brengen, menen Sylvie Becaus en Bert Mons: “Hier hebben we alle nodige elementen om succesvolle aquacultuur uit te bouwen: met de aanwezigheid van de UGent, het ILVO en het VLIZ hebben we de wetenschappelijke kennis dichtbij. Ook de ruimte, het zeewater en de logistieke voorzieningen zijn er. Nu komt daar ook de expertise in coaching en communitybuilding van Voka West-Vlaanderen bij. Kortom: alle elementen zijn er om hier een dynamische en innovatieve cluster te creëren en er een succes van te maken.”
Jean de Bethune, voorzitter POM West-Vlaanderen, besluit: “Deze incubator voor start- en scale-ups in de aquacultuur sluit naadloos aan bij de inspanningen die we de afgelopen jaren deden in de ontwikkeling van de ‘blue economy’ in Oostende. De faciliteiten en werking van Marifish.Inc. vervolledigen het ecosysteem dat we jaren geleden vanuit Bluebridge (het vroegere Greenbridge) en recenter de Blue Accelerator en Ostend Science Park zijn opgestart.”