Luc Claes, CEO van Indic Incosa Solutions uit Schellen. Foto bar Luc Claes, CEO van Indic Incosa Solutions uit Schellen. Foto bar

Bedrijf uit Schelle levert materiaal voor SpaceX van Elon Musk

Een persoonlijke ontmoeting met de wereldbekende ondernemer Elon Musk zat er nog niet in, maar Luc Claes, zaakvoerder van Indic/Incosa Solutions uit Schelle mag zich toch op de borst kloppen een bijdrage te leveren voor SpaceX. Het bedrijf levert de bedienings- en beveiligingssystemen nodig voor de kranen die de raketten van SpaceX assembleren. Velen zullen versteld staan dat achter de muren van het bescheiden familiebedrijf in de Molenberglei zoveel kennis en techniek schuilt.

In de Molenberglei in Schelle was vrijdag de wereld verzameld. Ruim 160 leveranciers en klanten uit de Benelux, andere Europese landen maar ook uit Canada kwamen er samen om de 20ste/15de verjaardag van Indic/Incosa te vieren. Op zich misschien niets speciaal, ware het niet dat het bedrijf achter CEO Luc Claes als bescheiden kmo gespecialiseerd in radiobesturingen meer en meer de wereld verovert. Zelfs SpaceX van Elon Musk heeft Indic/Incosa al ontdekt.

“Om juist te zijn, bestaat Indic eigenlijk al 35 jaar”, vertelt CEO Luc Claes (60). “Het begon destijds als onderafdeling van EIA in Aartselaar, als verdeler van radiobesturingen van het Spaanse Ikusi. Met Indic zitten we in wereld van het toeleveren van bedieningssystemen voor rolbruggen en kranen in de industriële sector. In 2003 deed zich een opportuniteit tot overname voor en ging ik met vier mensen op eigen benen voort.”

“Intussen was er een zodanige evolutie dat ook de beveiliging rond onder meer lastbegrenzing steeds meer aandacht kreeg. In die zin besloten we zelf een compleet beveiligingssysteem te ontwikkelen met lasers en sensors. Dat heeft in 2009 geleid tot de oprichting van Incosa Solutions.”

In 2015 zette Incosa ook voet aan wal in Hamilton (Canada). “De Canadese/Amerikaanse markt is bijzonder interessant omdat de wetgeving/denkwijze er compleet anders is. Daar wordt er vanuit gegaan dat de (gemachtigde) operator verantwoordelijk is om veilig te werken, terwijl in Europa de machine aan strenge veiligheidsnormen moet voldoen. Dat maakt dat er heel weinig concurrentie is. Vooral bij grote bedrijven daar is er veel interesse.”

(De tekst gaat verder onder de foto)

de ondertekening van de overeenkomst met Danfoss om de Duitse markt te veroveren, is voor CEO Luc Claes (linksonder) een volgende mijlpaal.
de ondertekening van de overeenkomst met Danfoss om de Duitse markt te veroveren, is voor CEO Luc Claes (linksonder) een volgende mijlpaal. Foto: rr

Het bracht de zaakvoerder en zijn bedrijf onder meer al tot bij de NASA en SpaceX, het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf dat momenteel volop experimenteert met herbruikbare raketten. Vorig jaar won Incosa Canada ook de ‘Belgian Company of the Year’-award.

Duitse markt

Momenteel worden ook nieuwe stappen gezet om – via fabrikant Danfoss dat het Spaanse Ikusi overnam – ook de Duitse markt te veroveren. Van vier medewerkers is de onderneming intussen doorgegroeid tot 25 werknemers.

“Het grote deel van de besturingsssystemen wordt hier zelf ook gebouwd, we kopen de onderdelen in en assembleren ze hier zelf. Heel recent hebben we ook een R&D-specialist in dienst genomen om zelf aan onderzoek en ontwikkeling te doen en zodoende de evoluties op de voet te volgen. Een van onze grote sterktes is ook de service die we na verkoop bieden voor herstellingen en onderhoud, we zorgen voor een totaalpakket. Bovendien is ook de zoon al mee in de zaak gestapt en is opvolging verzekerd. Wat mij betreft, heeft Indic/Incosa dus nog een mooie toekomst voor zich liggen.”