De ondernemersorganisatie zette samen met de Vlaamse regering en Vlaio, het Agentschap Innoveren & Ondernemen, de nieuwste editie van de ‘Dag van de Ondernemer’ op poten. Een bevraging bij 840 kmo-zaakvoerders moet het innovatiethema onderbouwen. Kort samengevat, kmo’s zijn volgens Unizo bereid om tijd en middelen te pompen in innoveren, maar effectief de stap zetten, blijft vaak nog uit.
De werkgeversorganisatie pleit daarom voor gerichte steun via “innovatievouchers”, een systeem dat volgens Unizo in Brussel reeds bestaat. Zo’n voucher moet toelaten om externe kennis aan te trekken voor het bedrijf.
“Met die vouchers kan je samenwerking stimuleren tussen onze bedrijven en onderzoeksinstellingen. Ondernemers krijgen zo op een laagdrempelige manier toegang tot externe kennis en expertise”, aldus Unizo-topman Danny Van Assche. Volgens Van Assche is Vlaanderen “bij de beste leerlingen in Europa” voor innovatie, maar kan de toppositie nog versterkt worden.
Vlaams minister van Werk, Economie en Innovatie Jo Brouns (CD&V) wijst in het persbericht op een experiment (2021-2023) bij Vlaio rond innovatieve starterssteun. “Vanaf 2024 maak ik van de innovatieve starterssteun een regulier steunkanaal bij Vlaio zodat starters permanent innovaties kunnen aanmelden. We rekenen erop zo meer starters te kunnen bereiken en de innovatie vanuit de kmo’s te versnellen.”
Bijna honderd politici brengen vandaag naar aanleiding van de ondernemersdag een bezoek aan een Vlaamse of Brusselse kmo.