Matton Philippe 23

Landbouwbedrijf van de familie Matton is het stikstofakkoord al tien jaar voor met eigen kweek

KERKHOVE-AVELGEM - Het landbouw- en veebedrijf van de familie Matton uit Avelgem heeft bepaald niet gewacht op het stikstofakkoord. "We zijn met dit soort van zaken al tien jaar bezig", zegt zaakvoerder Philippe Matton. "We hebben nog nooit gewacht op de politiek om de zaken duurzaam aan te pakken."

(foto: door Philippe Leyssens)

Het bereikte stikstofakkoord (het derde al inmiddels) wordt door de Vlaamse regering afgedaan als een grote overwinning. Maar alvast de Boerenbond reageert terughoudend op de zaken. “Zolang er geen teksten zijn, is het moeilijk om uitspraken te doen over de nieuwe politieke beslissingen”, zei Lode Ceyssens, voorzitter van Boerenbond, in een reactie. “Maar het is nu al duidelijk dat de opgave voor de landbouwsector zeer groot zal zijn en dat het perspectief waarvan sprake zeer voorwaardelijk is. Wij hebben steeds gesteld dat onze bedrijven al veel inspanningen gedaan hebben en dit willen we blijven doen. Voorwaarde is wel dat er een juridisch robuust perspectief komt voor onze toekomstgerichte bedrijven en voor onze jonge boeren. We zullen de teksten en de vertaling in het decreet dan ook grondig bestuderen en hieraan toetsen.”

Eigen kweek

Een landbouwbedrijf dat in de voorbije jaren alvast op geen inspanning inzake duurzaamheid heeft gekeken, is dat van de familie Matton uit Avelgem. Op het tientallen hectare groot terrein worden jaarlijks om en bij de 350 koeien groot gebracht. “Wij hebben een dubbele passie”, zegt Philippe Matton. “Eén voor de landbouwsector en één voor de dieren die we kweken. In België werd traditioneel het wit-blauw ras gekweekt. Wij hebben van meet af aan de grenzen willen verleggen door de lat hoger te leggen. Via kruising met Franse toprassen hebben we de kwaliteit van de dieren en dus ook het eindproduct (het vlees) danig opgeschaald. Ja, we durven ons zonder pretentie pioniers noemen.”

Philippe Matton en zijn kompaan Gauthier Debode hebben het niet alleen over het kweekprogramma zelf. Zij hebben het ook over de wijze waarop de dieren gevoed worden. “Het beste was voor ons net goed genoeg”, aldus Matton. “Wie kwaliteit nastreeft, moet daar consequent naar handelen. Zo hebben we er een punt van gemaakt om in eigen beheer, en dus niet langer via aankoop bij derden, de dierenvoeding op te volgen. Eigen kweek zeg maar. Noem ons naast een landbouwbedrijf ook maar een voederfabriek, waarbij de energetische waarden de hoogst mogelijke toppen bereiken. Granen, grassen, grasklaver: het wordt hier allemaal in eigen huis bereid. Daarbij is er ook grote aandacht voor duurzaamheid, wat zich bijvoorbeeld vertaalt in hergebruik (circulair) van de meeste grondstoffen. Al tien jaar terug hebben we dit model in de markt gezet. Ook het mest behandelen en verwerken we integraal zelf. Het nieuwe stikstofakkoord? Ja, ik heb dat ook gehoord, en denk er het mijne van. We zaten er niet op te wachten, want we doen al langer wat moet.”

Tweede beenhouwerij

Philippe Matton gaat ook graag prat op zijn ‘korte keten’. Hij heeft één van de meest bezochte beenhouwerijen (Basile ten Hove) van de hele regio. Hoeveslagerij Basile pakt graag uit met zijn slogan: “Wij hebben superieur vlees van eigen kweek.”

Het landbouwbedrijf bedient dus zichzelf maar belevert ook derden, zoals een reeks restaurants en brasserieën uit de streek, alsook de grootdistributie (retail) maar dan enkel à la carte, zoals tijdens het BBQ-seizoen. Rond deze tijd opent de familie Matton ook een tweede beenhouwerij in Beveren-Leie. We zouden zeggen: allen daarheen.

info: Basile, Kortrijkseweg 292a, 8791 Waregem (Beveren-Leie)  waar vroeger de befaamde traiteurszaak Huize De Grand Cru gevestigd was.