David Coenen

Coenen kalefatert kamers van knap kasteel op

Zetelopmakerij Coenen-Vanlaer, al 62 jaar een vaste waarde in de ambachtelijke stoffering en opmaak van zetels, stoelen en ander meubilair, heeft een mooi order binnengehaald in Leuven. De Hasseltse onderneming van David Coenen zal het historische meubilair van het befaamde Arenbergkasteel vakkundig onder handen nemen. Hoe dit in zijn werk gaat, valt komende zondag te bewonderen op de Dag van de Ambachten. Dan stelt Coenen-Vanlaer het atelier in Hasselt open voor alle bezoekers.

Zetelopmakerij Coenen-Vanlaer is een familiebedrijf dat vandaag wordt gerund door David Coenen. In het atelier in Hasselt worden oude meubels nieuw leven ingeblazen. Volgens ambachtelijke procédés worden de zetels en andere meubelstukken in hun authentieke staat hersteld. Coenen-Vanlaer is in de sector nog één van de weinige ondernemingen waar alles op maat en handmatig gebeurt.

Nieuw op de lange referentielijst is het Arenbergkasteel in Leuven. Het historische gebouw is eigendom van de KU Leuven, dat de ambitie heeft om in 2025 de deuren te heropenen voor het grote publiek. Dat houdt een grondige renovatie in van de inboedel. Voor de meubels werd aangeklopt bij Coenen-Vanlaer. “Het gaat om de authentieke restauratie van het meubilair in 6 kamers van het kasteel”, legt David Coenen uit. “Een heel mooi project waar we erg fier op zijn.”

De ambachtelijke ondernemer is daarmee niet aan zijn proefstuk toe. Ook andere kastelen en authentieke herenhuizen bevatten meubilair dat in Hasselt in de originele staat werd hersteld. “De vraag naar onze diensten neemt toe”, aldus David Coenen. “Zowel jong als oud is helemaal mee met het duurzaamheidsaspect, waarbij oude stukken een nieuw leven krijgen. Retro is terug in. Meubilair uit de jaren ’60 en ’70 worden als hip beschouwd. Prima trend, zo vinden wij…”

Het atelier van Coenen-Vanlaer in de Rechterstraat in Hasselt (nabij Dranken Houben en Pretland) opent volgende zondag 19 november de deuren voor het grote publiek. “Tijdens de Dag van de Ambachten, een organisatie van de FOD Economie, tonen we met veel enthousiasme onze werkwijze. Kom gerust tussen 11 en 17 uur een kijkje nemen”, besluit David Coenen uitnodigend.