Borgerhub 5 Foto: Patrick De Roo

Supermarkt voor workshops in BorgerHub. “Een bord repareren kan écht kunst worden”

In BorgerHub, een uitvalsbasis voor creatieve ondernemers op de Turnhoutsebaan, vond zondag een Workshop Market plaats. De standhouders gaven bezoekers in het voormalige vredegerecht niet alleen meer informatie, ze leerden hen ook zelf zeep, glasramen, kombucha en haakwerkjes te maken.

“Er zijn heel wat creatievelingen die workshops organiseren en hun kennis met plezier verder doorgeven. Maar ze vinden het vaak moeilijk om in hun eentje bekendheid te verwerven. En dus besloten we om er een aantal samen te brengen, met een heel divers aanbod. Een soort supermarkt voor workshops zeg maar”, vertelt Froya Derijckere van BorgerHub.

Froya Derijckere (rechts). Foto: Patrick De Roo

Is het internet geen optie om je workshops bekend te maken? “Er zijn inderdaad heel wat websites en grote onlineplatformen waar ze terechtkunnen – en hopelijk ook door het brede publiek gevonden worden – maar dat blijft toch altijd koel en afstandelijk. Hier kunnen creatieve makers eens echt buitenkomen en hun kunde en aanbod live aan de mensen laten zien.”

Lotte Bervoets en Annabel Van Overloop tijdens de workshop ecoprinten. Foto: Patrick De Roo

Cadeautje van Moeder Natuur

Annabel Van Overloop uit Zandhoven stelde zondag haar workshop ecoprinten voor. Hoe gaat dat in zijn werk? “Je kan het omschrijven als drukken met planten. Eerst maak je een selectie uit bloem- en boombladeren die je dan op papier of textiel zoals dekens neerlegt. Het geheel wordt opgerold en de bundel moet dan twee uur in een grote pot stomen.”

Tijdens het wachten kan de deelnemer een andere workshop volgen, iets gaan drinken of –waarom niet – even naar een echte supermarkt gaan. “Ik heb trouwens een strijkijzer bij zodat het resultaat al na anderhalf uur mee naar huis kan worden genomen. En dat resultaat is altijd een verrassing, telkens een origineel cadeautje van Moeder Natuur.”

Jeugdkamp of teambuiling

Annabel is een fan van het concept Workshop Market. “Ecoprinten is nog niet zo bekend en door hier te staan, hoop ik het Antwerpse publiek naar Zandhoven te krijgen. Ik verzorg ook workshops op locatie, bijvoorbeeld tijdens een kinderkamp of een teambuilding, maar die doe ik toch liefst in mijn eigen atelier in Pulle want er komt heel wat materiaal bij kijken.”

Heeft ze vandaag nog andere plannen? “Als ik tijd heb, ga ik hier in BorgerHub zelf nog een paar workshops volgen want die vind ik echt zalig. Ik leer altijd graag bij.”

Haar workshops vinden plaats onder de naam Atelier Meraki. Je kan haar ook terugvinden op Instagram en Facebook.

De workshop van Sebastien Baetens leert je hoe je een bord (of een complete vloer) kunstig kan herstellen. Foto: Patrick De Roo

Scherven brengen geluk

Buurtbewoner Sebastien Baetens startte met zijn echtgenote Chiyu op, dat workshops kintsugi verzorgt. Dat laatste kwam overgewaaid uit Japan, waar het een eeuwenlange traditie is, en betekent zoveel als ‘gouden verbinding’. “Het is letterlijk toegepaste kunst en het komt erop neer dat je materiële zaken met een emotionele of financiële waarde herstelt.” Of ook wel: scherven brengen geluk.

Denk maar aan een bord dat je van de grootouders erfde en dat later op de vloer tot scherven werd herleid. Na het leggen van de puzzel moet je de fragmenten afschuren en vervolgens met een gouden, zilveren of koperen harslijm herstellen en die nieuwe kleur met een penseel als het ware in de verf brengen. “Zo kies je zelf of je dikke of dunne lijnen tussen de scherven in maakt. Het oude blijft behouden, maar met je eigen inbreng.”

Restaurant The Jane is een trouwe klant van Chiyu: “Hun porselein is peperduur en valt geregeld tegen de grond. En voor Blueness hebben we de vloer en de muur aan de inkom hersteld.”

Het concept werkt dus niet alleen voor keramiek: “Je kan het ook gebruiken voor glas en allerlei gesteenten. Alleen bij gebroken harten is het machteloos.”

Naast de workshops verkoopt Chiyu het benodigde materiaal om thuis zelf aan de slag te gaan. “We hebben ook een online academy zodat je nog meer kan leren over het hele verhaal, de geschiedenis en de filosofie rond kintsugi. “

Foto: Patrick De Roo

Interessante dingetjes

Lotte Bervoets uit Brasschaat is zelf creatief ingesteld (“ik schrijf en teken in mijn vrije tijd een beetje voor mezelf”) en volgde net een workshop ecoprinten bij Atelier Meraki. “Mijn moeder en ikzelf komen geregeld naar BorgerHub en dus mochten we dit niet missen. Het is een leuke uitstap en ik ben benieuwd naar wat en straks uit de stoomkoker zal komen. Ik had nog nooit van ecoprinten gehoord en dit is een workshop die ik in de toekomst wel zou willen volgen. En ik heb nog wel een paar andere interessante dingetjes gezien, zoals een cursus houtsnijwerk.”