ADPO is een familiebedrijf dat zich als een van de eerste ondernemingen in de Waaslandhaven bij Beveren vestigde. Goed voor 350 werknemers. ADPO is een chemiespeler, gespecialiseerd in vloeibare fijnchemicaliën. Ze bieden het volledige scala aan logistieke diensten voor vloeibare bulkproducten. Naast hun kernactiviteit tankopslag houden ze zich bezig met parking voor containers, magazijnopslag, verpakken, mengen, filling en transportdiensten. De logistieke dienstverlener voor de viert dit najaar haar 35-jarig bestaan.
Het batterijpark van ADPO is goed is voor de opslag van zes megawatt aan groene energie, vergelijkbaar met het jaarlijks energieverbruik van 300 gezinnen. Zo kan het bedrijf de zelf opgewekte groene energie opslaan. ADPO neemt een voortrekkersrol in, want het is zo goed als één van de eerste batterijparken van die omvang dat operationeel zal zijn in de Haven van Antwerpen-Zeebrugge. In totaal gaat het om een site van 22.000 m2, iets meer dan drie voetbalvelden groot. Alles samen staat tegenover het batterijpark een investering van vijf miljoen euro.
De chemiespeler werkt hiervoor samen met Zenobé Belgium, een bedrijf dat gespecialiseerd is in het recycleren van oude elektrische autobusbatterijen. Deze batterijen, met minder dan 80% laadcapaciteit, worden doorgaans als afval verwerkt omdat ze niet meer efficiënt kunnen opladen. Maar die batterijen beschikken op dat moment wel nog over 80% van hun capaciteit. Het is die 80% aan energie die Zenobé Belgium wil redden. ADPO verbruikt zelf op haar site slechts 300 Megawatt aan energie, terwijl hun zonnepanelen 1650 Megawatt opwekken. Dat betekent dus theoretisch dat ze gemiddeld een overschot van maar liefst 1350 Megawatt hebben.
Recyclage van groene stroom
De opgeslagen groene energie zal APDO nu op verschillende manieren recycleren. Een deel wordt bijvoorbeeld gebruikt om ’s nachts hun elektrische vorkheftrucks op te laden.
Daarnaast zal het bedrijf de groene energie in de batterijen verkopen via daytrading, de beurs. Op een dag met weinig zon of geen wind zal ADPO de nodige energie aanleveren en zo mogelijke fluctuaties op het elektriciteitsnet helpen opvangen. Bedoeling is dat ze een deel van het capaciteitsnet worden en zo het elektriciteitsnet in ons land helpen balanceren.
“Bedrijven die te lang navelstaren en geen maatschappelijke impact creëren, missen de boot”, stelt CEO Filip De Dycker. “Minder CO2-uitstoten, die missie zit in onze bedrijfs-DNA. Ons duurzaam verhaal is geen verkoopspraatje, dat hebben we de voorbije jaren bewezen en zullen we blijven doen.”