Red,Wood,Table,And,Red,Chair,In,The,Justice,Court Foto: Shutterstock

Oost-Vlaamse ondernemer krijgt celstraf en 160.000 euro boete voor aantasting natuurgebied

Een Oost-Vlaamse ondernemer is veroordeeld tot een celstraf van zes maanden, waarvan de helft met uitstel, en een geldboete van 160.000 euro voor bouw- en milieuovertredingen op zijn landgoed op de grens van Deinze en Sint-Martens-Latem. Dat heeft de Gentse correctionele rechtbank dinsdag beslist.

De man bouwde zonder vergunning stallingen in natuurgebied, en moet die nu binnen een maand verwijderen en het maaiveld herstellen op straffe van een dwangsom van 1.000 euro per dag vertraging.

De beklaagde kocht in 2015 een voormalige hoeve in Sint-Martens-Latem met bijhorende landerijen, die ook op het grondgebied van Deinze liggen en aan de Leie grenzen. “De percelen in kwestie liggen volgens het gewestplan Gentse en Kanaalzone in natuurgebied en grenzen aan VEN-gebied (Vlaams Ecologisch Netwerk). Het grasland grenzend aan de Leie staat op de biologische waarderingskaart aangeduid als waardevol soortenrijk permanent cultuurgrasland”, stelt de rechtbank in het vonnis.

De stallingen werden zonder omgevingsvergunning in 2021 opgericht op het domein, volgens de beklaagde om meerdere dieren te beschutten. De verbalisanten ruimtelijke ordening stelden nog overtredingen vast, onder meer het wijzigen van de vegetatie door teelaarde aan te voeren en drainagegreppels aan te leggen. Er werden herstelmaatregelen opgelegd, maar de ondernemer liet die niet uitvoeren.

De rechtbank veroordeelde de man tot een celstraf van zes maanden, waarvan de helft met uitstel, en een geldboete van 160.000 euro. De rechter verwees naar het strafrechtelijk verleden van de man met 27 veroordelingen waarvan 22 voor verkeersinbreuken, en naar zijn ‘uitzonderlijk’ vermogen. “Ter terechtzitting verklaarde hij dat hij een jaarlijks inkomen heeft van 20 miljoen euro. Dat verklaart wellicht zijn stoutmoedigheid en zijn waan van ongenaakbaarheid. Het zou inefficiënt en asociaal zijn mocht daarmee geen rekening gehouden worden met het bepalen van de geldboete”, stelt het vonnis.