Maaike Holvoet en medewerker Dominique De Cooman in Paper & Tea Winkelmanager Maaike Holvoet en medewerker Dominique De Cooman in Paper & Tea. Foto: JID

Zelfs koffiedrinkers worden overtuigd in nieuwe theewinkel: “We hebben ook thee voor een goede nachtrust”

In de nieuwe Paper & Tea vlak bij de Kouter, krijg je niet alleen uitleg over de verschillende thees die in de rekken staan, je kan ze meteen ook proeven. Het team werd opgeleid door een theesommelier zodat ze kunnen tonen hoe je de beste thee zet.

Paper & Tea heeft winkels in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Nederland, Denemarken en sinds kort ook in ons land. Een paar weken geleden gingen er winkels open in Antwerpen en Brugge, en enkele dagen geleden ook in Gent.

Je kan er terecht voor klassieke thees, zoals witte, groene, zwarte en hibiscus, maar ook voor eigen mengelingen zoals de Unter den Linden thee met lindebloesem, vlierbloesem en appel. “Onze speciallekes? Dat zijn de chocoladethee en de Japanse thee met gestoomde bladeren en geroosterde bruine rijst”, zegt winkelmanager Maaike Holvoet.

Foto: JID

Drie thees kunnen koud gebrouwen worden. Er zijn ook thees voor morgens, voor een goede nachtrust en voor kinderen. “Zonder cafeïne of theïne”, duidt Holvoet. Zoals de ‘tummy kiss’ die ook goed is tegen buikpijn.

Proefhoek

Wat de winkel zo anders maakt dan andere theewinkels? Je kan ter plekke proeven. In het tweede deel staat een bar waar het team demonstreert hoe je elke thee klaarmaakt. “We geven mee hoe warm het water moet zijn, hoeveel water je nodig hebt, hoeveel thee, dat je het deksel van de theepot even moet openzetten, enzoverder, zodat je thee niet bitter smaakt”, zegt medewerker Dominique De Cooman. “Bij het proeven is het belangrijk dat je lucht mee hapt zoals bij wijn, zodat je alle aroma’s meekrijgt. Op deze manier kunnen we zelfs koffiedrinkers overtuigen.”

Foto: JID

De Cooman werd, net zoals de andere medewerkers, opgeleid door een theesommelier, om de klanten zo goed mogelijk te helpen. “Ben je gehaast, dan zorgen we er toch voor dat je thuis kan genieten”, zegt ze. “Geen enkele klant gaat buiten zonder theezakje.”

Alle thees kunnen los gekocht worden of in zakjes, en kosten tussen de 12 en de 29 euro voor 100 gram. Er worden ook accessoires verkocht zoals tassen, theekannen, thermosflessen, adventkalenders en een volledige kit om thuis zelf matcha thee te maken.

En het papier, in de naam Paper & Tea? Dat slaat op de posters, notablokken, lucifers en potloden die tussen de thee verkocht wordt. “Een andere passie van onze oprichter”, lacht De Cooman.

Paper & Tea in Gent. Foto: JID