Twee jonge Kempense ondernemers hebben met Parterra een Swiss made-luxehorloge ontwikkeld © Parterra Watches

Twee jonge Kempense ondernemers starten crowdfunding voor productie van hun eigen betaalbare luxehorloge

Twee jonge Kempense ondernemers hebben met Parterra een Swiss made-luxehorloge ontwikkeld. Een campagne op het crowdfundingplatform Kickstarter moet nu geld in het laatje brengen voor de productie van duizend even moderne als stijlvolle uurwerken. Over vijf jaar wil het duo op Watches & Wonders staan, de ‘beurs der beurzen’ voor horloges in het Zwitserse Genève.

Parterra, dat is Nickolas De Beule (24) uit Beerse en Lander Van der Auwera (25) uit Herentals. De twee leerden elkaar vijf jaar geleden kennen aan de KULeuven. “Lander studeerde TEW en ik Handelsingenieur”, doet Nickolas het verhaal. “In het begin hadden we het vooral over hoe vreselijk de lessen ‘markten en prijzen’ wel waren, een befaamd buisvak. Tot we een passie voor complexe mechanische uurwerken bleken te delen.”

Als twee jaar later het coronavirus de KULeuven lamlegt en de lessen online plaatsvinden, zetten de twee hun passie om in een project. “We hebben gekeken naar wat er al was op de horlogemarkt, en vooral naar wat er nog niet was”, zegt Nickolas. “Dat bleken betaalbare complexe mechanische horloges te zijn. Uurwerken zoals die van Rolex of Vacheron Constantin zijn prachtig, maar ze kosten snel een paar tienduizend euro.”

103 gram

Nickolas en Lander beginnen een concept uit te werken. “We wilden een sportief horloge dat ook past op een huwelijk of vergadering”, zegt Lander. “Die inspiratie vonden we bij de Land Rover Defender. Die kan op safari door de brousse, maar je kunt er ook mee aankomen op een chique aangelegenheid. Daarnaast moest ons horloge comfortabel zitten. De meeste gelijkaardige uurwerken in roestvrij staal wegen 200 tot 250 gram. Door titanium te gebruiken, wegen de onze 103 gram.”

Lander Van der Auwera (links) en Nickolas De Beule, elk met een Parterra. — © Parterra Watches

Parterra is een Frans-Latijnse benaming die vrij vertaald ‘over land’ betekent. De filosofie erachter is dat het klokje de eigenaar meeneemt langs de avontuurlijke plekken op aarde. De vier modellen van Parterra zijn geïnspireerd op evenveel unieke plaatsen op de wereld. De Lengai Black verwijst naar Tanzania, de Palawan Blue naar de Filipijnen, de Bwindi Green naar Oeganda en de Hoggar Brown naar een gebergte in Algerije.

3.500 euro

De fabricage vindt plaats in Zwitserland, waar Lander en Nickolas van elk model 250 stuks willen laten maken. Om kapitaal daarvoor te verzamelen, loopt vanaf 7 november een campagne op het crowdfundingplatform Kickstarter. Die geeft geïnteresseerden ook de kans om een Parterra aan te schaffen tegen een veel lagere prijs. Zo kan het horloge de eerste twee dagen tegen 1.850 euro aangekocht worden, terwijl de retailprijs 3.500 euro zal bedragen.

Ruim 3.000 euro blijft een aardige duit, maar het is nog bereikbaar in vergelijking met de tienduizenden of zelfs honderdduizenden euro die soms neergelegd worden in het circuit van de luxeklokjes. “Wij kunnen ons merk gunstiger aanbieden omdat we weinig vaste kosten hebben”, verduidelijkt Lander. “We hebben een enorm flexibel team dat we betalen op projectbasis. Onszelf betalen we zelfs helemaal niet.”

Naar Genève

Voor die 3.500 euro beloven de twee Antwerpenaars wel een – voor de kenners – geskeletoniseerd Zwitsers ETA 2824-2-uurwerk. Daarnaast bestaan de modellen van Parterra uit een – opnieuw voor de kenners – titanium grade 5-constructie. Daarmee kunnen ze de meest extreme omstandigheden aan. De super Swiss-luminova BGW9-coating moet dan weer de leesbaarheid optimaliseren, ook waar weinig licht is.

De focus van Lander en Nickolas ligt nu op de duizend te fabriceren horloges en de verkoop ervan. Toch durft het ondernemende duo al verder te kijken. “We zouden graag meerdere modellen uitbrengen en nog andere materialen gebruiken”, zegt Lander. “Er zijn zo veel mogelijkheden. Onze droom is om over vijf jaar een stand te hebben op Watches & Wonders, een van de bekendste beurzen voor horloges in het Zwitserse Genève.”

Info: https://parterra.watch/