Twee grote supermarkten en daarbovenop drie bouwlagen met appartementen: dat was in oktober 2021 het oorspronkelijke plan van projectontwikkelaar Kolmont voor de site waarop supermarkt Aldi is gevestigd langs de Tervuursesteenweg. Dat plan werd eind maart 2022 aangepast na protest bij buurtbewoners. Door de aanpassingen zouden 6 van de 43 voorziene wooneenheden verdwijnen. Een nieuwe Aldi en een mogelijke vestiging van Albert Heijn maakten ook altijd al deel uit van de plannen.
Het Bertemse gemeentebestuur leverde een vergunning af, en daarmee leek het einde van de saga bereikt. Sommige omwonenden konden zich echter niet vinden in de aanpassingen, en dienden beroep in bij de provincie Vlaams-Brabant. “We vinden het opvallend dat de gemeente toen een vergunning afleverde, gezien de 66 bezwaarschriften simpelweg over het hoofd werden gezien”, stelt buurtbewoner Sven Arnouts. Hij is een van de omwonenden die het huidige project niet ziet zitten. “De provinciale omgevingsvergunningscommissie (POVC) bekeek onze beroepen en gaf een negatief advies voor het verlenen van een vergunning.”
“Het is allesbehalve onze bedoeling om het project te vertragen of stil te leggen, maar in de huidige grote vorm kan het gewoon niet”, gaat Sven verder. “Een Albert Heijn-winkel trekt veel volk aan van buiten Bertem. Samen met het verkeer voor de 31 appartementen en Rapidpark zal dit de capaciteit van de omgeving overstijgen. Er zal veel te weinig parking zijn, en ook de mobiliteit in de omliggende straten zal hieronder lijden. Daarnaast is het ook onduidelijk hoeveel overlast de koelgroepen van de koelruimtes van de supermarkt ons gaan bezorgen, aangezien dat in de aanvraag gewoon niet wordt beschreven. Ook niet in het plan met enkele kleine cosmetische aanpassingen dat Kolmont indiende als reactie op het negatief advies van de POVC. De financiële belangen voor de gemeente matchen met die van de projectontwikkelaar, maar voor ons als omwonenden is de impact te groot.”
Procedureslag
Volgens schepen van Ruimtelijke Ordening Tom Philips (Plus) werden de plannen van Kolmont intussen al opnieuw aangepast. “Het klopt dat het advies van de provinciale omgevingsvergunningscommissie niet rooskleurig was, maar de projectontwikkelaar heeft intussen opnieuw aanpassingen uitgevoerd”, klinkt het. “We wachten nu op de beslissing van de deputatie, maar we blijven achter het project staan. Ook de projectontwikkelaar van het nabijgelegen nieuwe project Rapidpark diende eerder al beroep in, maar door de gewijzigde ingediende plannen werd dat beroep ingetrokken. We kijken uit naar de beslissing van de deputatie, en hopen dat dit geen procedureslag wordt.” In dat geval kan het nog maanden of zelfs jaren duren voordat het project er ook effectief komt.