Linde Decoodt Foto; if

In afwachting van nieuwe bakkerij verkoopt Linde haar broden al online: “Klanten houden van vers brood op zondag”

Net als Rome bouw je ook een bakkerij niet op één dag. In afwachting van haar nieuwe zaak in de Brugse Poort zit Linde Decoodt (39) niet stil. De Gentse bakkerin verkoopt haar zuurdesembroden online en met behulp van drie bekende horecazaken.

Zo goed als iedereen die bouwt en verbouwt, krijgt vroeg of laat af te rekenen met vertragingen. Dat is voor Linde Decoodt helaas niet anders. Twee jaar geleden verkocht ze haar succesvolle bakkerij ‘Korst’ in Leuven om in Gent een zaak te openen. De alleenstaande mama wilde dichter bij haar familie en vrienden zijn.

In de Bevrijdingslaan vond ze een ruim pand met plaats voor een grote open bakkerij en een koffiebar. De openingsdatum van bakkerij ‘Morgen’ was gepland voor oktober 2023, maar door oponthoud wordt dat oktober 2024. “De werken zijn ingrijpender dan voorzien en ik wilde me ook focussen op mijn baby”, zegt Decoodt.

100 broden

Om niet nog een jaar stil te zitten, startte Decoodt haar bakkerij al terug op. Online, weliswaar. “Ik huur in Lokeren ruimte bij Pain Pure, een ambachtelijke bakkerij. Op zaterdag maak ik daar mijn degen. Zondag om 4 uur bak ik de broden af en lever ik ze in Gent bij restaurant elders, slijterij De Roos en restaurant Superkelly. Vanaf 10 uur kunnen de bestellingen daar worden opgehaald.”

Decoodt is nu een maand bezig met haar online verkoop en de zaken gaan goed: “Ik verkoop elke zondag ongeveer 100 broden. Vanaf 150 zal ik iemand in dienst moeten nemen. Klanten vinden het duidelijk leuk dat ze op zondag vers brood hebben. Het blijft bovendien lang vers. De broden zijn niet gesneden en hebben een krokante korst, waardoor het vocht goed ingekapseld blijft.”

Prijzen variëren tussen de 4 euro voor een vierkant basisbrood van 600 gram tot 8,50 euro voor een abrikoos-amandelbrood van 600 gram.