Tom De Wolf ACA

Hasselts IT-huis wint prijs voor creatie van uniek platform

ACA Group uit Hasselt heeft zopas de Vlaanderen Digitaal Award 2023 gewonnen. Dat is een prestigieuze onderscheiding voor het beste digitale transformatieproject. De Limburgse IT-groep bouwde een platform dat het aanbod van alle cultuurhuizen met elkaar verbindt en op een gepersonaliseerde manier toegankelijk maakt voor elke cultuurliefhebber.

ACA Group van ondernemer Ronny Ruyters Vlaanderen Digitaal Award gewonnen met de creatie van het ‘UiTwisselingsplatform’ voor het Vlaamse Departement Cultuur, Jeugd en Media. De nieuwe app wordt dit najaar breed uitgerold met als doel om de cultuurparticipatie te verhogen en inzichten terug te koppelen naar de organisatoren van evenementen. ​

Het platform is gemaakt met data mesh-architectuur. “Hierdoor kunnen de verschillende aanbieders van culturele activiteiten hun eigenheid behouden, maar toch onderling data delen”, zegt Tom De Wolf, Architect en Innovation Lead ​ bij ACA Group (foto). “Ideaal dus voor complexe organisaties met tal van individuele partijen, zoals in de Vlaamse cultuurwereld. Een gedecentraliseerde aanpak waarbij iedere speler zelf aan de slag kan gaan, is veel logischer en efficiënter dan alle data-oplossingen voor de hele sector centraal te laten realiseren en beheren door één datateam.”

Het doel is om een volledige communitywerking op gang te krijgen, waar aanbieders en afnemers waarde creëren voor elkaar. “Zodra de tractie, de hoeveelheid en verschillende soorten data hierop versnellen, zijn de mogelijkheden quasi onbeperkt voor de cultuursector en de bredere industrie”, zo luidt de motivatie om de onderscheiding toe te kennen aan het Hasseltse IT-huis.