Elk jaar verzamelen kaasmakers uit de hele wereld op de World Cheese Awards om hun kazen te laten beoordelen. Een jury van professionals kwam dit jaar bijeen in Noorwegen om de ingestuurde kazen te beoordelen op smaak en kwaliteit. Aan de 35ste editie, georganiseerd door the Guild of Fine Food, namen 4.500 kazen uit 43 landen deel. Een jury van 264 kaasexperts beoordeelde de producten.
Als ambachtelijke kaasmakerij heeft Flandrien Kaas een reputatie hoog te houden. De afgelopen jaren viel het keer op keer in de prijzen in de categorie “harde goudse kazen”. Jan Desmet: “De editie 2023 is een echte grand cru voor ons bedrijf. Flandrien Oud, onze kaas die 12 maanden gerijpt heeft, werd voor de tweede opeenvolgende keer bekroond met een gouden medaille. Flandrien Jong, Flandrien Rouge Jong en Flandrien Rouge Oud kregen een zilveren medaille. En met Flandrien Gerijpt, Flandrien Rouge Gerijpt en onze Flandrien Rouge Grand Cru wisten we een bronzen medaille in de wacht te slepen. Een onverhoopt resultaat!”
Vakmanschap en kwaliteitsstreven renderen
Flandrien Kaas behoudt met deze onderscheidingen zijn toppositie in het gamma van de harde goudse kazen. “Hoewel we al vaak in de prijzen zijn gevallen, blijft het toch altijd een beetje bang afwachten op de resultaten van de World Cheese Awards”, zegt Jan Desmet. “Dat we zeven keer in de prijzen vallen in het jaar waarin we onze tiende verjaardag vieren, is prachtig. We werken met ons team dag in, dag uit om kwalitatieve en smaakvolle kazen te produceren, waarbij duurzaamheid, ambacht en liefde voor het vak centraal staan. We zullen de bekroning dan ook gepast vieren.”
Het Wervikse familiebedrijf werd dus in 2013 opgericht. Van bij de start stelden Jan en Helga Desmet duurzaamheid voorop: “We huldigen het principe van de korte keten”, zegt het echtpaar. “We werken nauw samen met melkveehouders uit de regio, met wie we afspraken hebben over hoe de koeien gevoederd worden. Voorts waken we in alle stappen van het productieproces nauwgezet over de kwaliteit. Daarbij is het vakmanschap van onze kaasmeesters essentieel, maar we verzoenen ons ambacht waar mogelijk met innovatieve technologieën. Zo houden we de werkdruk beheersbaar voor de medewerkers en hebben we tegelijk garanties over de kwaliteit van de kazen aan het einde van het rijpingsproces.”
2 miljoen kilogram kaas per jaar
Flandrien Kaas heeft 9 varianten op de markt: Jong, Gerijpt, Oud, Grand Cru, Light en Rouge (in 4 leeftijden). Jaarlijks verwerkt de kaasmakerij nu ruim 20 miljoen liter melk tot kaasbollen, goed voor een productie van zowat 2 miljoen kilo kaas.
In de rijpingszaal in Wervik kan tot 1 miljoen kilogram kaas in perfecte omstandigheden geaffineerd wordt. De familiale kmo telt 35 medewerkers en realiseert een omzet van ruim 15 miljoen euro. Flandrien Kaas wordt verdeeld via kaasspeciaalzaken en is ook in de supermarkt terug te vinden.