Patestherie is de toepasselijke naam van de nieuwe patisseriezaak van de jonge Esther Beullens uit Kasterlee. De twintigjarige chef-kok, gespecialiseerd als chocolatier-patissier, palmt voor haar eigen zaak het voormalige strijkatelier langs de Turnhoutsebaan in Kasterlee in. “Ik heb een opleiding gevolgd aan de hotelschool in Geel en heb daarna een specialisatie tot patissier afgewerkt in Hasselt”, vertelt Esther Beullens. “Deze patisseriezaak is mijn eerste voltijdse job en al meteen mijn eigen onderneming. Voordien deed ik een studentenjob in de keuken van bistro KAN10 in Kasterlee en ik heb nog gewerkt in een hoevewinkel in Grobbendonk. Ik woon nog thuis en kan me volledig focussen op mijn zaak door er helemaal voor te gaan.”
Koekjestaart
Esther is opgegroeid in een echt ondernemersgezin. Haar vader Luc Beullens baat al jaren de bekende interieurzaak ILB in Kasterlee uit. Dat kwam uiteraard van pas bij de inrichting van haar nieuwe winkel. Moeder Karin Geerts, die met keramiek bezig is, zorgde voor de lampenkapjes voor de verlichting. “Ik huur dit pand sinds augustus van dit jaar. Naast het winkelgedeelte is er ook een open atelier achter glas. De klanten kunnen zelf zien waar ik mee bezig ben”, legt Esther Beullens uit. “Het is de bedoeling om op een ambachtelijke manier pure patisserie aan te bieden met echte smaken van vroeger, maar dan in een jeugdig en eigentijds jasje. Voor de koekjestaart gebruik ik het recept van mijn eigen grootmoeder (Chris Wouters, red.), oorspronkelijk een recept van moeke Nieke, de grootmoeder van haar man. Bij elk familiefeest stond die bijzonder lekkere koekjestaart op tafel.”
Seizoensproducten
Esther zal de toonbank van Patestherie vooral vullen met allerlei lekkernijen zoals taarten, chocoladeproducten maar ook gebak zoals soezen, javanais en miserable. “Het is de bedoeling om ook seizoensproducten te verkopen. Zo pak ik binnenkort tijdens de periode van Sinterklaas uit met grote speculazen en nadien met kerststronken. Ook voor Valentijn maak ik aangepast gebak en in de zomer bak ik onder meer met citroen-, kwark- en framboostaarten”, zegt de jonge patissier. “Ik koop zelf geen gebak aan en maak alles helemaal zelf. Een persoonlijke aanpak vind ik uitermate belangrijk. Klanten kunnen bij mij taarten met persoonlijke voorkeuren bestellen voor bijvoorbeeld verjaardagen of huwelijken.” Patestherie heeft ook een eigen webshop en biedt binnenkort cadeauboxen aan.
Patestherie is open op donderdag en vrijdag, van 7u tot 18u, op zaterdag van 7u tot 17u en op zondag van 7u tot 13u.