Lut Soens Suite Lut aan haar winkel Suite. Foto: if

Lut (70) denkt nog lang niet aan stoppen met haar kledingwinkel, maar moet wel noodgedwongen naar een andere locatie

Lut Soens vierde onlangs haar 70ste verjaardag, maar denkt ze nog lang niet aan stoppen. Wel is ze op zoek naar een andere locatie voor haar klerenwinkel Suite, aangezien het gebouw waar ze al 20 jaar in zit plots te koop kwam te staan.

Bekende gezichten zoals Anemone Valcke, Charlotte De Bruyne en Barbara Sarafian vinden al jaren vlot hun weg naar Suite in de Hoogpoort. De klerenwinkel trekt heel wat creatievelingen aan – ontwerpers, architecten, muzikanten, acteurs – en dat is niet enkel aan het aanbod te wijten, maar evengoed aan de uitbater: Lut Soens.

Vijftien jaar lang hield ze de Sous-Sol open in de Hoogpoort, een tempel voor techno-, electro- en drum and bass-liefhebbers. “Begin de jaren 2000 ben ik gestopt en heb ik Suite opgestart. Van in het begin lag de focus op Belgische ontwerpers en Belgische productie, kwaliteitsvolle, duurzame en tijdloze stuks.”

De Hoogpoort nummer 59 werd een gekend adres bij heel wat vrouwen (en ook enkele mannen), en toch denk Lut na over verhuizen. “Het gebouw is plots te koop gezet”, zegt ze. “Ik ben noodgedwongen op zoek naar een andere locatie, voor het geval dat ik hier niet kan blijven.”

Suite in de Hoogpoort. Foto: JID

Wie Lut kan helpen, mag altijd contact opnemen. De enige vereiste die ze heeft voor een nieuw pand, is dat het karakter moet hebben. “Ik ga de Hoogpoort wel missen als ik verhuis”, klinkt het.

“Al moet ik zeggen dat de dynamiek van de straat wel veranderd is. Met de Primark om de hoek en de inzet van Stad Gent op toeristen is de sfeer toch anders.” Waarom Lut niet gewoon de handdoek in de ring gooit, gezien haar leeftijd, in plaats van een nieuw avontuur aangaat? “Omdat ik het nog te graag doe”, zegt ze. “Ik denk nog lang niet aan stoppen.”