twee-beelden (1) Foto: Nattida-Jayne Kanyachalao

Terwijl veel bruine cafés sluiten, nemen zij er eentje over

Vlaanderen telt een derde minder cafés dan tien jaar geleden. Toch zijn er nog cafébazen die net nu, in dat harde klimaat, een bruine kroeg openen of overnemen. “Mensen zullen altijd nood blijven hebben aan sociaal contact.”

219 aan Seeburg, Hoboken

De naam Seeburg droeg het café altijd al. “Naar een merk van jukeboxen”, zegt cafébazin Katrien Van Eetveldt (46). De ‘219’ plakten zij en haar man Bram Van der Steen (44) er zelf bij. “Dat verwijst naar onze eigen geschiedenis. Tot voor kort baatten we in Antwerpen Bar 219 op het Mechelseplein en Venue 219 op de Troonplaats uit.”

Die zaken zijn ondertussen verkocht. Sinds een maand is deze bruine kroeg aan het station van Hoboken het nieuwe hoofdkwartier van Katrien en Bram, hoewel die laatste vooral achter de schermen werkt. “De vorige uitbaatster was een vrouw van 80 die hier veertig jaar lang café heeft gehouden”, zegt Katrien. “Met de komst van corona is ze ermee gestopt. Wij verlangden na al die jaren nachtwerk naar iets rustigers. Hier hoeft het niet tot in de vroege uurtjes te duren.”

Katrien en haar hond Molly, die ook altijd in het café vertoeft. Foto: Nattida-Jayne Kanyachalao

Katrien en Bram knapten de kroeg eigenhandig op. “Er staan nog grotere verbouwingen op de planning, maar dat is voor later.” Voorlopig is de meest opvallende aanpassing de nieuwe toog, geïnspireerd op de contouren van een jukebox. “Veel mensen denken dat hij origineel is. Niet dus”, lacht Katrien.

Sindsdien de opening mocht 219 aan Seeburg al heel wat klanten verwelkomen. “Velen hebben nog herinneringen aan het oude café en delen verhalen van vroeger. Maar evengoed krijgen we jonge mensen over de vloer, die blij zijn dat ze voor een goeie kroeg niet meer naar de stad hoeven te gaan.”

Foto: Nattida-Jayne Kanyachalao

Katrien en Bram zien veel potentieel in hun café. En in de bruine kroeg in het algemeen. “Cafébaas zijn is niet altijd makkelijk. Maar met wat moeite lukt het wel. Dat hebben we gezien bij onze vorige zaken en hopen we hier opnieuw te verwezenlijken. Mensen wíllen ook buitenkomen en sociaal contact hebben. Onlangs zaten hier buren die al jaren naast elkaar wonen, maar pas aan onze toog voor het eerst met elkaar spraken. Ze waren allebei zo content. Een andere klant vertelde me dat hij precies Sinterklaas is wanneer hij tegenwoordig door het dorp loopt. Hij moet constant zwaaien naar alle mensen die hij hier heeft leren kennen. Dat is mooi, toch? Die cafécultuur mag nooit verloren gaan.”

219 aan Seeburg, Berkenrodelei 139, Hoboken

Zigzag, Antwerpen

Precies een jaar geleden opende café Zigzag aan Park Spoor Noord. En als er één ding is dat uitbaters Laura Hamers (28) en Kristof Ruts (41) in die tijd hebben gemerkt, is dat hun café een plek is waar mensen graag blijven plakken. “Onlangs nog kwam een buurvrouw langs om even snel een gekookt eitje te eten, ze raakte aan de praat met andere klanten en bleef uiteindelijk tot 5u ’s morgens”, lacht Laura. En zo gaat het wel vaker. “Dit is echt nog een café waar klanten heel sociaal met elkaar omgaan. Dat komt ook omdat het zo compact en gezellig is.”

Foto: Nattida-Jayne Kanyachalao

Toen Kristof en Laura op zoek gingen naar een café om samen over te nemen, voldeed dit pand aan alle vereisten. Een betaalbare huurprijs, mooi terras, goeie ligging én: niet gelinkt aan een brouwer. “Dat laatste maakt een enorm verschil”, zegt Kristof. “Het geeft ons de kans om bijzondere dranken van kleine brouwerijen op de kaart te zetten. Klanten vinden het ook leuk dat ze hier eens iets anders kunnen proeven dan in de meeste cafés.”

Vanaf het begin voelden Kristof en Laura het potentieel van hun kroeg. “Aan de inrichting hebben we zelfs amper iets veranderd. Dat dateert van een paar jaar geleden, toen dit een succesvolle gaybar was. We hebben kleine toevoegingen gedaan, maar vonden de sfeer meteen goed.”

Foto: Nattida-Jayne Kanyachalao

Kristof en Laura hebben in elkaar de perfecte zakenpartner gevonden. Hij heeft een ondernemershart, zij jarenlange ervaring in de horeca. “Alleen zouden we het nooit aangedurfd hebben. Nu kunnen we het werk verdelen”, zegt Laura. “We vullen elkaar prima aan. We doen het ook ongelofelijk graag. Als je met de juiste mindset en met goesting een café uitbaat, dan straal je dat uit. En daar komen mensen als vanzelf op af. Daarnaast hebben wij natuurlijk ook wel gewoon de allertofste klanten.”

Zigzag, Ellermanstraat 58, 2060 Antwerpen